• image
  • image
  • image
Vnesite vaše ime in priimek ter vaš epoštni naslov (email) in prejemali boste aktualna obvestila in novice ZVC.

TOPLOTNI UDAR

Vsi se veselimo vročih in sončnih poletnih dni, vendar znajo biti za naše ljubljenčke kar naporni. Živali vročino prenašajo drugače kot mi, saj oddajajo toploto samo z znojenjem med blazinicami in preko jezika (s sopenjem). 

 

Več

SKRB ZA DOMAČE ŽIVALI V POLETJU

Dolgi sončni dnevi so za mnoge med nami najlepši del leta. Naši domači ljubljenčki pa ne uživajo ravno toliko kot mi. Vroče jim je, žejni so, vznemirjajo jih klopi in drugi zajedavci…

Več

VSAKA MASA NA VRANICI NI MALIGNI TUMOR

Vse pogosteje se v naši ambulanti srečujemo z različnimi rakavimi obolenji. Več kot polovica primerov mas v trebušni votlini predstavljajo mase na vranici. Vendar moram poudariti, da vsaka masa na vranici ni maligni tumor in da se kar nekaj zgodb konča srečno.

Več

PASJE TRAKULJE - ZAJEDAVCI V PORASTU

Čeprav je vsako leto pomlad veljala za sezono masovnega cepljenja proti steklini, je zaradi spremembe zakonodaje letos veliko psov oproščenih cepljenja. To je sicer dobra novica za lastnike psov, še boljša pa za notranje zajedavce, ki jih ima prav vsak kosmatinec. Skupaj z vakcinacijo smo veterinarji vsako leto vsaj enkrat nudili lastnikom psov ob cepljenju tudi dehelmintizacijo-odpravljanje notranjih zajedavcev s pomočjo tablet. Sedaj je skrb za redno razglistenje preložena na lastnike. Priporočamo, da pes dobi odmerek proti notranjim zajedavcem približno vsake 3 mesece.

 

Več

PERIANALNI TUMORJI

Perianalni tumorji so tvorbe, ki zrastejo v bližini zadnjične odprtine. Takšni primeri so
čedalje pogostejši, zato bi vas o njih rada malo bolj osvestila.

Več

 

 

V zadnjih letih smo s cepljenjem v obliki vab zelo zmanjšali število obolelih živali, ker pa tega niso počeli tudi v sosednjih pokrajinah Hrvaške, se bolezen vedno znova pojavlja zaradi migracije divjih živali. Slovenija velja za okuženo območje, zato je cepljenje psov vsako leto zakonsko obvezno.

 

Nekaj o sami bolezni

Steklino (Rabies) povzroča virus iz družine Rhabdoviridae. Najpogostejši je prenos z ugrizom, saj se virus v velikih količinah izloča ravno s slino. Po vnosu virusa v tkivo se ta začne najprej razmnoževati na samem mestu vnosa, nato pa se preko živcev razširi po telesu in pride do možganov in hrbtenjače. Od trenutka vnosa virusa do pojava prvih znakov navadno mine od 2 do 10 dni, lahko pa tudi več tednov. Tipična oblika stekline se pokaže na začetku z neznačilnimi znaki, kot so nezanimanje, skrivanje, utrujenost, tresenje, za tem pa nastopi t.i. stadij ekscitacije, za katerega je značilen nemir, preobčutljivost na zvočne, svetlobne dražljaje in dotik, slinjenje, nezmožnost požiranja in ohromelost. Divje živali se v tej fazi brez strahu približajo človeškim naseljem in so napadalne, nočne živali so aktivne podnevi. Paraliza se stopnjuje do popolne paralize mišic, vključno z dihalnimi, kar privede do zadušitve. Brez ustreznega in pravočasnega zdravljenja je steklina 100% smrtna bolezen.

 Zaščita pred boleznijo

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino. Vsi psi morajo biti cepljeni proti steklini do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Kasneje moramo cepljenje obnoviti vsako leto. Priporočljivo je cepljenje zunaj živečih mačk, saj so tudi mačke zelo izpostavljene prenašalcem virusa. Priporočljivo je tudi cepljenje ljudi, predvsem tistih, ki so profesionalno bolj izpostavljeni steklini (gozdarji, veterinarji…).

Pri gibanju po gozdovih in poljih moramo imeti psa ves čas pod nadzorom, v urbanem okolju pa se lahko gibljejo psi le na povodcu. Nenadzorovano gibanje psa je v vsakem primeru prepovedano. Otroke opozarjajmo na sumljive znake pri psih in divjih živalih.

 

Kaj storiti, ko pes ugrizne človeka

Kadar pes poškoduje človeka, ga zdravnik, ki je oskrbel rano, napoti na antirabično ambulanto, kjer dobi ustrezno zaščito pred steklino. Takega psa je potrebno peljati k veterinarju, ki odredi 10 dnevno opazovanje psa, tudi v primeru, da je bil pes redno celjen vsako leto. V tem času mora biti onemogočen stik z drugimi živalmi, če pa to ni možno, je lahko pes v času opazovanja nameščen na veterinarski postaji. Če v tem času ni opaziti nobene spremembe obnašanja ali katerih drugih znakov stekline, je sum ovržen. V primeru, da tak pes ni bil cepljen proti steklini skladu z pravilnikom, mora biti pod veterinarskim nadzorom in opazovanjem še 3 mesece.

 Vsak lastnik psa mora poskrbeti, da je njegov pes pravočasno in redno cepljen proti steklini. V izkaznici o cepljenih preverite, do kdaj velja zadnje cepljenje vašega psa proti steklini in pravočasno obiščite svojega veterinarja.

Vesna Premru, dr.vet.med.

 

(C) 2013 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane