• image
  • image
  • image
Vnesite vaše ime in priimek ter vaš epoštni naslov (email) in prejemali boste aktualna obvestila in novice ZVC.

20% POPUST NA STERILIZACIJE IN KASTRACIJE PSOV IN MAČK

 

 

Več

HIPOTIROIDIZEM (PREMALO ŠČITNIČNIH HORMONOV) PRI PSU

V veterinarsko ambulanto je prišla lastnica 4 leta starega zlatega prinašalca, ki je imel težave z dlako. Že nekaj mesecev se ji je zdelo, da dlaka ni tako svetleča, kot včasih, čeprav ni bilo nobene spremembe v prehrani. Dlaka mu je precej izpadala, na korenu repa je bil že čisto brez dlak, tudi na obeh straneh prsnega koša je bila vse bolj redka.

Več

LIMFOM - MALIGNI TUMOR LIMFATIČNEGA SISTEMA

Način življenja, komercialna hrana, urbano okolje (cigaretni dim, smog, pesticidi,…) pripomorejo k temu, da se tudi pri naših kosmatincih čedalje večkrat pojavi diagnoza rak. Lastniki, ki se srečajo s to diagnozo, so navadno zelo pretreseni in ne pričakujejo, da njihovemu ljubljenčku lahko še kako pomagamo.

Več

CEPLJENJE PSOV PROTI STEKLINI V LETU 2014

Konec  novembra je bil v Uradnem listu RS (UL št.98/stran 10605) objavljen nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline.  Med drugim pravilnik določa, da morajo biti v letu 2014 cepljeni vsi psi, v prihodnjih letih pa si sledijo cepljenja po načelu: 3 zaporedna leta, nato po navodilu proizvajalca cepiva (predstavljeno v spodnji tabeli). Več si lahko prebereta v članku Novosti glede cepljenja psov proti steklini.

 

      2012

       2013

       2014

 
        X        X 1. cepljenje

Cepljenje še 2015 in

2016, neto vsake 3 leta

        X 1. cepljenje 2. cepljenje

Cepljenje še 2015 nato

vsake 3 leta

1. cepljenje 2. cepljenje 3. cepljenje

Naslednje cepljenje

čez 3 leta

Več

Poškodbe prsnega koša in oteženo dihanje

Ko naš ljubljenček nemočno leži in milo cvili zaradi bolečine, težko ohranimo trezno glavo, vendar je to prvi pogoj, da mu lahko nudimo hitro in ustrezno pomoč. Zaradi pasje in mačje igrivosti, želje po parjenju, radovednosti in lovskega nagona so poškodbe prsnega koša najpogostejše pri prometnih nesrečah. Ko naš kuža preganja mačko, še zdaleč ne pomisli, kako nevarna je lahko prometna cesta. 

 

Več

 

 

V zadnjih letih smo s cepljenjem v obliki vab zelo zmanjšali število obolelih živali, ker pa tega niso počeli tudi v sosednjih pokrajinah Hrvaške, se bolezen vedno znova pojavlja zaradi migracije divjih živali. Slovenija velja za okuženo območje, zato je cepljenje psov vsako leto zakonsko obvezno.

 

Nekaj o sami bolezni

Steklino (Rabies) povzroča virus iz družine Rhabdoviridae. Najpogostejši je prenos z ugrizom, saj se virus v velikih količinah izloča ravno s slino. Po vnosu virusa v tkivo se ta začne najprej razmnoževati na samem mestu vnosa, nato pa se preko živcev razširi po telesu in pride do možganov in hrbtenjače. Od trenutka vnosa virusa do pojava prvih znakov navadno mine od 2 do 10 dni, lahko pa tudi več tednov. Tipična oblika stekline se pokaže na začetku z neznačilnimi znaki, kot so nezanimanje, skrivanje, utrujenost, tresenje, za tem pa nastopi t.i. stadij ekscitacije, za katerega je značilen nemir, preobčutljivost na zvočne, svetlobne dražljaje in dotik, slinjenje, nezmožnost požiranja in ohromelost. Divje živali se v tej fazi brez strahu približajo človeškim naseljem in so napadalne, nočne živali so aktivne podnevi. Paraliza se stopnjuje do popolne paralize mišic, vključno z dihalnimi, kar privede do zadušitve. Brez ustreznega in pravočasnega zdravljenja je steklina 100% smrtna bolezen.

 Zaščita pred boleznijo

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino. Vsi psi morajo biti cepljeni proti steklini do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Kasneje moramo cepljenje obnoviti vsako leto. Priporočljivo je cepljenje zunaj živečih mačk, saj so tudi mačke zelo izpostavljene prenašalcem virusa. Priporočljivo je tudi cepljenje ljudi, predvsem tistih, ki so profesionalno bolj izpostavljeni steklini (gozdarji, veterinarji…).

Pri gibanju po gozdovih in poljih moramo imeti psa ves čas pod nadzorom, v urbanem okolju pa se lahko gibljejo psi le na povodcu. Nenadzorovano gibanje psa je v vsakem primeru prepovedano. Otroke opozarjajmo na sumljive znake pri psih in divjih živalih.

 

Kaj storiti, ko pes ugrizne človeka

Kadar pes poškoduje človeka, ga zdravnik, ki je oskrbel rano, napoti na antirabično ambulanto, kjer dobi ustrezno zaščito pred steklino. Takega psa je potrebno peljati k veterinarju, ki odredi 10 dnevno opazovanje psa, tudi v primeru, da je bil pes redno celjen vsako leto. V tem času mora biti onemogočen stik z drugimi živalmi, če pa to ni možno, je lahko pes v času opazovanja nameščen na veterinarski postaji. Če v tem času ni opaziti nobene spremembe obnašanja ali katerih drugih znakov stekline, je sum ovržen. V primeru, da tak pes ni bil cepljen proti steklini skladu z pravilnikom, mora biti pod veterinarskim nadzorom in opazovanjem še 3 mesece.

 Vsak lastnik psa mora poskrbeti, da je njegov pes pravočasno in redno cepljen proti steklini. V izkaznici o cepljenih preverite, do kdaj velja zadnje cepljenje vašega psa proti steklini in pravočasno obiščite svojega veterinarja.

Vesna Premru, dr.vet.med.

 

(C) 2013 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane