• image
  • image
  • image
Vnesite vaše ime in priimek ter vaš epoštni naslov (email) in prejemali boste aktualna obvestila in novice ZVC.

Občina Krško tudi v tem letu sofinancira kastracije in sterilizacije psov ter mačk. Na spodnji povezavi so objavljeni pogoji razpisa in obrazec s katerim lahko sofinanciranje v višini 25 eur uveljavljate:

http://krsko.si/…/javni-razpis-za-sofinanciranje-sterilizac…

Za kastracije in sterilizacije je potrebno predhodno naročanje preko telefona ali osebno v naši ambulanti.

 

 

 

 

KADAR MAČKE NI DOMA...

 

Bližamo se vrhuncu sezone parjenja pri mačkah in zaradi tega je pri veterinarjih v tem času zelo veliko mačjih pacientov. Ko  jih prevzamejo hormoni in paritveni nagon, pozabijo na lastno varnost in (preveč)pogumno tekajo po cestah, se borijo za ozemlje in samičke, nekateri celo pozabijo na hrano in pijačo…  Večini teh nevšečnosti se izognemo s kastracijo in sterilizacijo.

 

 

Več

KAJ BI MORALI VEDETI O PREHRANI VAŠIH PSOV IN MAČK?

Skrb za zdravje živali je eden izmed glavnih ciljev vsakega vestnega lastnika. Pravilna prehrana je pomembna za ohranjanje zdravja, preprečevanje ter tudi zdravljenje številnih bolezni. Lastniki živali se premalokrat zavedajo, da sta prehrana in zdravje njihovih ljubljenčkov tesno povezana.

 

 

Več

DOLOČANJE OPTIMALNEGA ČASA PARJENJA PRI PSICAH

Lastniki navadno želijo vedeti primeren čas za parjenje psice pri slabši dostopnosti samca

(parjenje v tujini), plodnostnih motnjah ali umetnih osemenitvah z ohlajenim ali zamrznjenim

semenom.

 

 

Več

ZDRAV KUŽEK Z ZDRAVIM SRČKOM - PRIROJENE BOLEZNI SRCA

Ko pade odločitev za nakup novega kužka, pogosto razmišljamo tudi o mladičkih določenih pasem, ki

so nam všeč. Ob pregledovanju oglasov pa hitro ugotovimo, da se je težko pravilno odločiti. Naj bo

mladiček čistokrven brez ali z rodovnikom, ga bomo kupili v tujini ali doma, je veterinarsko pregledan

in cepljen pred oddajo ali ne, so nam pomembne lastnosti značilne za določeno pasmo ali bomo imeli

križanca… O vseh teh vprašanjih bi lahko dolgo razpravljali, vsak ima svoje mnenje, za vsakega kužka

obstaja topel dom, ki si ga zasluži.

Več

TOPLOTNI UDAR

Vsi se veselimo vročih in sončnih poletnih dni, vendar znajo biti za naše ljubljenčke kar naporni. Živali vročino prenašajo drugače kot mi, saj oddajajo toploto samo z znojenjem med blazinicami in preko jezika (s sopenjem). 

 

Več

 

 

V zadnjih letih smo s cepljenjem v obliki vab zelo zmanjšali število obolelih živali, ker pa tega niso počeli tudi v sosednjih pokrajinah Hrvaške, se bolezen vedno znova pojavlja zaradi migracije divjih živali. Slovenija velja za okuženo območje, zato je cepljenje psov vsako leto zakonsko obvezno.

 

Nekaj o sami bolezni

Steklino (Rabies) povzroča virus iz družine Rhabdoviridae. Najpogostejši je prenos z ugrizom, saj se virus v velikih količinah izloča ravno s slino. Po vnosu virusa v tkivo se ta začne najprej razmnoževati na samem mestu vnosa, nato pa se preko živcev razširi po telesu in pride do možganov in hrbtenjače. Od trenutka vnosa virusa do pojava prvih znakov navadno mine od 2 do 10 dni, lahko pa tudi več tednov. Tipična oblika stekline se pokaže na začetku z neznačilnimi znaki, kot so nezanimanje, skrivanje, utrujenost, tresenje, za tem pa nastopi t.i. stadij ekscitacije, za katerega je značilen nemir, preobčutljivost na zvočne, svetlobne dražljaje in dotik, slinjenje, nezmožnost požiranja in ohromelost. Divje živali se v tej fazi brez strahu približajo človeškim naseljem in so napadalne, nočne živali so aktivne podnevi. Paraliza se stopnjuje do popolne paralize mišic, vključno z dihalnimi, kar privede do zadušitve. Brez ustreznega in pravočasnega zdravljenja je steklina 100% smrtna bolezen.

 Zaščita pred boleznijo

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino. Vsi psi morajo biti cepljeni proti steklini do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Kasneje moramo cepljenje obnoviti vsako leto. Priporočljivo je cepljenje zunaj živečih mačk, saj so tudi mačke zelo izpostavljene prenašalcem virusa. Priporočljivo je tudi cepljenje ljudi, predvsem tistih, ki so profesionalno bolj izpostavljeni steklini (gozdarji, veterinarji…).

Pri gibanju po gozdovih in poljih moramo imeti psa ves čas pod nadzorom, v urbanem okolju pa se lahko gibljejo psi le na povodcu. Nenadzorovano gibanje psa je v vsakem primeru prepovedano. Otroke opozarjajmo na sumljive znake pri psih in divjih živalih.

 

Kaj storiti, ko pes ugrizne človeka

Kadar pes poškoduje človeka, ga zdravnik, ki je oskrbel rano, napoti na antirabično ambulanto, kjer dobi ustrezno zaščito pred steklino. Takega psa je potrebno peljati k veterinarju, ki odredi 10 dnevno opazovanje psa, tudi v primeru, da je bil pes redno celjen vsako leto. V tem času mora biti onemogočen stik z drugimi živalmi, če pa to ni možno, je lahko pes v času opazovanja nameščen na veterinarski postaji. Če v tem času ni opaziti nobene spremembe obnašanja ali katerih drugih znakov stekline, je sum ovržen. V primeru, da tak pes ni bil cepljen proti steklini skladu z pravilnikom, mora biti pod veterinarskim nadzorom in opazovanjem še 3 mesece.

 Vsak lastnik psa mora poskrbeti, da je njegov pes pravočasno in redno cepljen proti steklini. V izkaznici o cepljenih preverite, do kdaj velja zadnje cepljenje vašega psa proti steklini in pravočasno obiščite svojega veterinarja.

Vesna Premru, dr.vet.med.

 

(C) 2013 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane