• image
  • image
  • image
Vnesite vaše ime in priimek ter vaš epoštni naslov (email) in prejemali boste aktualna obvestila in novice ZVC.

AKCIJA STERILIZACIJ IN KASTRACIJ PSOV IN MAČK

V mesecu februarju vam nudimo 20% popust na sterilizacije in kastracije psov in mačk.

 

Več

BRUHANJE IN DRISKA

Prav gotovo je že vsak lastnik štirinožcev kdaj doživel neprijetno bruhanje in/ali drisko svojih ljubljenčkov. Takšne prebavne motnje lahko segajo od blagega nelagodja do resno nevarnih obolenj. Da bi lažje ocenili kdaj je dobro pripeljati vašega ljubljenčka na pregled, je smiselno razumeti kdaj oz. zakaj pride do pojava enega izmed simptomov ali obeh skupaj.

Več

CEPLJENJE PROTI NALEZLJIVIM BOLEZNIM

Poleg cepljenja proti steklini, ki je obvezno po zakonu, se za vaše ljubljenčke zelo priporoča cepljenje proti nalezljivim (kužnim) boleznim. S cepivom jih zaščitimo proti petim boleznim: pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, nalezljivemu hepatitisu in kužnemu kašlju (traheobronhitis).

      

 

Več

SLADKORNA BOLEZEN

Sladkorna bolezen pri ljudeh je že pred nekaj leti dobila razsežnost svetovne epidemije, vse pogosteje pa za njo obolevajo tudi psi in mačke. Številni dejavniki prispevajo k njenem razvoju. 

Več

OSTEOSARKOM - KOSTNI RAK

Na postajo so pripeljali 2 leti staro bernsko planšarko, ker ni stopila na zadnjo levo tačko. V anamnezi smo izvedeli, da že neka časa šepa, je že bila zdravljena s protibolečinskimi zdravili, sedaj pa ne stopi več na tačko. Pri rentgenskem slikanju smo opazili spremembe na glavici mečnice. Z operativnim posegom smo vzeli košček spremenjenega tkiva, hkrati pa smo videli, da so se spremembe razširile tudi že na golenico. Zaradi starosti, psička ima komaj 2 leti, smo upali, da gre za vnetne spremembe, ki se bodo dale pozdraviti z antibiotiki, vendar so se potrdili naši sumi in diagnoza je bila kostni rak (osteosarkom).

Več

 

 

V zadnjih letih smo s cepljenjem v obliki vab zelo zmanjšali število obolelih živali, ker pa tega niso počeli tudi v sosednjih pokrajinah Hrvaške, se bolezen vedno znova pojavlja zaradi migracije divjih živali. Slovenija velja za okuženo območje, zato je cepljenje psov vsako leto zakonsko obvezno.

 

Nekaj o sami bolezni

Steklino (Rabies) povzroča virus iz družine Rhabdoviridae. Najpogostejši je prenos z ugrizom, saj se virus v velikih količinah izloča ravno s slino. Po vnosu virusa v tkivo se ta začne najprej razmnoževati na samem mestu vnosa, nato pa se preko živcev razširi po telesu in pride do možganov in hrbtenjače. Od trenutka vnosa virusa do pojava prvih znakov navadno mine od 2 do 10 dni, lahko pa tudi več tednov. Tipična oblika stekline se pokaže na začetku z neznačilnimi znaki, kot so nezanimanje, skrivanje, utrujenost, tresenje, za tem pa nastopi t.i. stadij ekscitacije, za katerega je značilen nemir, preobčutljivost na zvočne, svetlobne dražljaje in dotik, slinjenje, nezmožnost požiranja in ohromelost. Divje živali se v tej fazi brez strahu približajo človeškim naseljem in so napadalne, nočne živali so aktivne podnevi. Paraliza se stopnjuje do popolne paralize mišic, vključno z dihalnimi, kar privede do zadušitve. Brez ustreznega in pravočasnega zdravljenja je steklina 100% smrtna bolezen.

 Zaščita pred boleznijo

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino. Vsi psi morajo biti cepljeni proti steklini do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Kasneje moramo cepljenje obnoviti vsako leto. Priporočljivo je cepljenje zunaj živečih mačk, saj so tudi mačke zelo izpostavljene prenašalcem virusa. Priporočljivo je tudi cepljenje ljudi, predvsem tistih, ki so profesionalno bolj izpostavljeni steklini (gozdarji, veterinarji…).

Pri gibanju po gozdovih in poljih moramo imeti psa ves čas pod nadzorom, v urbanem okolju pa se lahko gibljejo psi le na povodcu. Nenadzorovano gibanje psa je v vsakem primeru prepovedano. Otroke opozarjajmo na sumljive znake pri psih in divjih živalih.

 

Kaj storiti, ko pes ugrizne človeka

Kadar pes poškoduje človeka, ga zdravnik, ki je oskrbel rano, napoti na antirabično ambulanto, kjer dobi ustrezno zaščito pred steklino. Takega psa je potrebno peljati k veterinarju, ki odredi 10 dnevno opazovanje psa, tudi v primeru, da je bil pes redno celjen vsako leto. V tem času mora biti onemogočen stik z drugimi živalmi, če pa to ni možno, je lahko pes v času opazovanja nameščen na veterinarski postaji. Če v tem času ni opaziti nobene spremembe obnašanja ali katerih drugih znakov stekline, je sum ovržen. V primeru, da tak pes ni bil cepljen proti steklini skladu z pravilnikom, mora biti pod veterinarskim nadzorom in opazovanjem še 3 mesece.

 Vsak lastnik psa mora poskrbeti, da je njegov pes pravočasno in redno cepljen proti steklini. V izkaznici o cepljenih preverite, do kdaj velja zadnje cepljenje vašega psa proti steklini in pravočasno obiščite svojega veterinarja.

Vesna Premru, dr.vet.med.

 

(C) 2013 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane