Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Skrb za zdravje živali je eden izmed glavnih ciljev vsakega vestnega lastnika. Pravilna prehrana je pomembna za ohranjanje zdravja, preprečevanje ter tudi zdravljenje številnih bolezni. Lastniki živali se premalokrat zavedajo, da sta prehrana in zdravje njihovih ljubljenčkov tesno povezana.
Na tržišču je velika izbira različnih vrst hrane v obliki briketov in konzerv, kar olajša lastnikom skrbi glede ustrezne prehrane in priprave hrane za njihove ljubljence. Žal pa največkrat tovarniško pripravljena hrana ni primerna za živali ali celo škoduje njihovemu zdravju.
Da bi lastniki živali bili bolj osveščeni o primerni prehrani, je potrebno razumeti kakšne so potrebe njihovih ljubljenčkov, ter da se te prehranske potrebe posamezne živali v posameznih življenjskih obdobjih ali v določenih bolezenskih stanjih, spreminjajo.
Tako kot pri ljudeh, tudi pri živalih s prehrano vplivamo na njihovo splošno počutje, krepitev imunskega sistema, optimalno delovanje, rast, razvoj in na njihov videz.

 

Potrebno je vedeti, da psi in mačke niso ljudje, zato vsa naša prehrana ni vedno primerna tudi za njih. In ker tudi mačke niso psi, pasja hrana ni primerna za mačke. Psi in mačke imajo mnogo krajši prebavni trakt kot ljudje in tudi drugačno zobovje. Zato so njihova prebavila ustvarjena, da dobro prebavijo meso. Mačke v primerjavi s psi imajo celo krajši prebavni trakt, zaradi česar so mačke striktni mesojedi, med tem ko psi lahko jedo tudi zelenjavo, vendar še vedno sodijo med zveri (Carnivore). Prav tako psi in mačke nimajo enakih encimov za prebavo določene hrane kot ljudje. Tudi ph želodčne kisline je precej nižji kot pri nas. Prav zaradi takšnih razlik, naši ljubljenčki težko prebavijo žita ter določena naša živila so za njih celo strupena (grozdje, rozine, čokolada, čebula, avokado, kava,...). Žal pa večina tovarniško pripravljene hrane vsebuje velik delež žit in premalo količino mesa. Povrh vsega lahko vsebujejo še sojo (najbolj alergeno živilo), razne aditive, ojačevalce okusa in preveliko količino soli. Vse to je neprimerno ali celo škodljivo za naše živali. Takšna hrana je mogoče res bolj ješča, vendar lahko povzroča št. obolenja (alergije, novotvorbe, sladkorno bolezen, debelost, vnetje mehurja, nezdrav videz kože, manj energije, vnetje črevesja, slabšo imunost,…)

Pomembno je tudi upoštevati potrebe živali v različnih starostnih obdobjih. Tako mladiči (do 1 leta starosti) potrebujejo več beljakovin in maščob v prehrani, medtem ko starejšim živalim ( od 7 leta naprej) bolj ustreza energijsko lažja prehrana z več vlakninam in dodatkom ustreznih vitaminov.
Pri določenih obolenjih (debelost, alergije, bolezni ledvic, jeter, srca,…) je prehrana prilagojena za posamezno bolezen in se zelo razlikuje od komercialne prehrane. Marsikatero bolezen lahko omilimo ali celo pozdravimo že samo z ustrezno prehrano.

Hrano za naše ljubljence lahko tudi sami pripravljamo, surovo ali kuhano, vendar brez strokovnega znanja težko pripravimo popoln in uravnotežen obrok. Dobra lastnost kakovostne tovarniško pripravljene hrane je, da že vsebuje optimalne hranilne snovi ter da proizvajalci že upoštevajo razlike, ki jih imajo ljubljenci v različnih življenjskih obdobjih, dostikrat tudi glede na velikost psov ali celo glede na različne pasme psov. Tudi pri mačkah se upošteva ali je notranja ali zunanja. Namreč pri notranjih mačkah je v prehrani nujno potrebna aminokislina Taurin, za normalno delovanje. Te pa notranje mačke ne morejo dobiti, saj se je največ nahaja v jetrih mišk, ki jih zunanje mačke lahko pojedo.
Latniki lahko kombinirajo kakovostno tovarniško pripravljeno hrano s kuhano ali surovo. Pri tem morajo upoštevati potrebe svojih ljubljenčkov.

Vsak lastnik bi moral brati sestavo hrane na deklaraciji, upoštevati strokovna priporočila o pravilni prehrani živali in se posvetovati z veterinarjem, ki pozna problematiko njihove živali.
Tako se lahko izognemo marsikateri bolezni, podaljšamo življenjsko dobo naših ljubljenčkov in izboljšamo njihovo kvaliteto življenja.

Monika Prvulović, DR. VET. MED.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE