Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Težave vašega psa se je potrebno lotiti sistemsko. Potrebno je ugotoviti primarni vzrok omenjenih težav. Muhe, ki obletavajo vašega psa verjetno niso primarni problem ampak le otežujejo celjenje ran. Obstaja vrsta bolezni, ki povzročajo težave kot ste jih opisali.

Naš maček večkrat dobi gliste ali trakuljo (bele tanke zadeve). Nato mu damo pol tablete Pratel-a. Stanje se za nekaj časa izboljša potem pa se zopet pojavijo. Zanima me, če je to zaradi tega, ker ulovi zelo veliko miši? Ali mu tablete lahko dajemo redno in kakšno količino? Ali se namesto tablet dobi kakšna tekočina proti glistam, ker mu tablete ne dišijo preveč.

Ker je postalo "gonjenje" naše psičke neznosno, razmišljamo o kastraciji z laserjem (mislim,da se reče laproskopsko). Prosila bi čim več podatkov o tem načinu sterilizacije, stranskih učinkih, okvirno ceno postopka ter okrevanje psičke po posegu. Ali je res priporočljivo, da ima psička enkrat mladiče preden se jo sterilizira? Katero obliko sterilizacije priporočate vi? Naj povem, da je psička stara 3 leta in pol.

Lastnici psičke sem slepo verjela, da jo je že očistila parazitov, 3 dni pred cepljenjem pa sem ji dala še tisto potrebno 'tretjo'? dozo proti parazitom. Zdaj pa me zanima, če je cepivo sploh prijelo (paraviroza, hepatitis, kuga) ob tej možnosti, da je še imela notranje zajedalce??? Ali bo zaradi te premajhne teže utrpela kakšne resne posledice.

Psička je stara 7 tednov. Pri 6.5 tednov smo jo vzeli iz legla. Začeli smo jo navajati na pasjo ovratnico (okoli vratu). Psička se je začela praskati. Ne vemo ali zaradi ovratnice ali zaradi bolh. Nadeli smo ji tudi ovratnico proti bolham. Mnenje trgovca je, da psička že lahko nosi to ovratnico. Na kratkem - prvem sprehodu pa so nam jo lastniki psov odsvetovali.

Imamo 4 mesece staro bokserko, katera tehta 5 kg.Skrbi me, da je njena teža premajhna, vendar je bila že ob nakupu precej drobna. Hkrati imamo probleme, kajti nič drugega ne prenese kot le briketke Tecni-cal, vsaka druga hrana(zelenjava, piščančje meso, riž..) jo požene oz. dobi drisko. Zanima me tudi, katera literatura obstaja prav posebaj za pasmo bokser.Že vnaprej hvala za odgovor!

Imam pet mesecev starega psička pasme Shih-tzu. Pred kratkim se mu je pojavila driska. V lekarni sem kupila kapsule Farmatan za preprečevanje driske, po nasvetu farmacevta.Driske ni imel več, vendar ko sem mu prenehala dajati kapsule se je zopet pojavila. Prenehala sem mu dajati zato ker bi lahko prišlo do zaprtja. Drugače ga hranim z konzervirano in briketizirano hrano, občasno rizem jajčko in sadjem, vse to prenaša dobro. Sprašujem vas kaj naj storim še da bo driska izginila?

Imam 7 in pol mescev staro bernko. Do sedaj nisva imeli večjih zdravstvenih problemov. Pred nekaj dnevi pa je začela šepati na sprednjo tačko. Na tački ni opaziti nobene poškodbe. Slišala sem, da je pri velikih pasma to pogojeno z rastjo. Ali je res, da ji moram v takem primeru dajati več kalcija ,ali obstaja kakšno zdravilo? Zanima me ali se bo stanje samo izboljšalo?

Sem mladi nemški boksar star 11 tednov, danes sem zamenjal brikete Pedigre za Eukanubo za mlade psičke.Približno 3 ure po zaužitju sem začel bruhat, vse kar zaužijem sedaj izbruham (mleko) Do sedaj sem že 17 krat bruhal (v 9 urah) sem zelo izčrpan in slab.Ker mi dežurni veterinar v Postojni ni znal svetovati vas prosim za nasvet, kaj naj zaužijem.

Zanima me vprasanje v zvezi s PRA (progressive retinal atrophy) pri perzijkah/eksotskih mackah (vem, da je oblika pri Abesinkah in Somalijkah drugacna). Namrec, v literaturi, ki mi je bila doslej dostopna, sem zasledila da se ta recesivna genetska okvara pokaze pri mladicih v casu nekako od 10-16 tednov starosti, ko zivali oslepijo, ne pa kasneje ali prej.

Imam kobilo, ki je letošnjo zimo zbolela za pljučnico in veterinar pravi, da je vse že prešlo v malo naduhe. Dobivala je Sputolisin, Ventipulmin pulvis in več inekcij. Ker je veterinar svoje opravil, kobila pa še vedno težko in sunkovito diha, ji sedaj dajem inhalacije s kamilico. Ali obstaja mogoče kakšno zdravilo, ki bi res pospešilo izločanje katarja? Ali mislite, da kobilo lahko jaham (sedaj to počnem po malem in mislim, da ji gre s tem katar malo bolj ven)?

Imam psičko, ki ima porezano blazinico na sprednji tački ter me zanima kaj je bolje, da ima tačko povito ali ji lahko pustim odvito. Problem je v tem, da ko ji povijem si po enem ali dveh dnevih strga povoje dol, ker jo moti in si začne lizati rano. Opazil sem tudi, da ko si sname povoje lažje hodi po tački kot pa ko jo ima povito, ko ne stopa na to nogo.

Sem lastnica domače živali, to je mačke. Stara je 4 leta in je samica. Ima precej dolgo dlako, vendar ni čistokrvne pasme (mešanica med navadnim potepuškim mačkom in čistokrvno maincoon-ko). Kadar je imela mladičke, se jih je kr hitro naveličala in jih puščala same.

Imamo psa pasme chow chow 4 mesece starega zanima nas ;kateri briketi so dovolj kvalitetni za psa.sedaj ga prehranjujemo z eukanubo,vendar je zelo draga.ali je kakšna razlika med eukanubo,pedigre,friskies glede kvalitete,in kaj nam svetujete.

Imam zlatega prinašalca, starega 3 leta. Zadnje čase opažam, da ni več tako živahten, kot je bil in ima stalno tople uhlje, ter predel pod uhlji in smrček. Večkrat tudi "cmoka" z gobčkom, kot da bi ga nekaj v ustih motilo. Sumim, da ima vnetje ušes. Drugače z njim ni nič narobe, normalno (še preveč rad) je, rad hodi na sprehode ... Bi bilo dobro, da ga peljem na pregled k veterinarju?

Imamo pritlikavo japonsko zajčico. Zelo hitro ji rastejo nohti. Včeraj je skočila s fotelja in si zlomila noht ,vendr tako nesrečno, da je precej krvavela. Predno sem ugotovila od kje, so bila tla že popolnoma krvava. K sreči se je kri hitro ustavila. Zanima me kako oz. ali ji lahko poščipam nohte, ali pa je bolje, da jo odpeljem veterinarju. Hvala in lep pozdrav!

Imam kodra, ki ga levo uho srbi in ima malo rdeče. Izpiral sem mu uho z vodikom in čistil. Zanima me ali je kakšno domače zdravilo razen antibiotikov. Stalni problem ima tudi z zamašenimi analnimi žlezami, klub temu da pazim na hrano in ima dokaj trdo blato - kaj bi naredil oz. se ravnal.

Imamo psa Nemškega ovčarja ki je star 4 leta.Pred približno enim mesecem je postal zelo hripav in skoraj čisto izgubil glas.Tudi lajati ne mora .Spušča samo nekakšne visoke tone.Zanima me kaj je narobe z njim saj se to vleče že cel mesec.Drugače je pes zelo živ in razigran in ne kaže znake bolezni.

Imamo 7.let starega nemskega ovcarja.V zadnjih dneh se mocno praska in na trupu ima liso premera 7 cm brez dlake. Koza na tem delu je pordecela. Na dveh manjsih delih pa ima hrastice. V zadnjem casu ni zauzil nobene nove hrane. Kopa se v reki brez uporabe samponov.Kako mu lahko pomagamo.

Sem lastnica mladica psa velike pasme. Ker za rast in razvoj potrebuje veliko kalcija, me zanima, v kaksni obliki naj ga uziva - kot kalcijeve tabletke, z mlecnimi izdelki ali kako drugace? Koliksna je priporocljiva dnevna kolicina kalcija?

Kako zascititi koker spaniela pred travo,ki mu zleze v usesa in kako le to najlazje odstraniti.

Če ste s tem mislili, da mu gre trava v sluhovod lahko zunanji sluhovod zaščitite z vato. Če pa se vašemu psu trava vozliči na dlakah ušesa je potrebno to s škarjami odstraniti, če sami ne zmorete ga odpeljite k veterinarju, ki bo psu dal pomirjevalo in mu bo zlahka očistil ušesa in morebitne tujke v sluhovodu.

Imamo psa Pekinezerja, star je 7 let in je zelo bolan, ne cuti zadnjega konca in vlece zadnje tace za sabo. Bili smo pri veteriarju in diagnoza je bila: Zdrs medvretencnega diska, v torek ima operacijo, zanima me kaksna bolezen je to in koliko moznosti je da se to pozdravi z operacijo, in koliko priblizno stane taka operacija? Hvala za odgovor.

Sem pasja prijateljica 6-letne mesanke, ki ima zadnji dve leti zdravstvene tezave, katerim veterinarji niso kos. Augusta 1999 je psicka imela prvic napad. Dumo je streslo, imela je krce - okoncine je zvijalo in ni mogla stati. Pogled je imela koordiniran in usta so bila suha. Uro po napadu je bila psicka cisto v redu.

Imam psicko mesanko, staro eno leto. Je zelo bojazljiva in nezaupljiva. Na vsak sum reagira z lajanjem in repom med nogami. Drugace je ubogljiva in se je naucila veliko stvari. Ne moremo pa je odvaditi lizanja. Lize ljudi (tiste ki jih ima rada) in tudi pse. Kakor hitro vidi golo kozo ze lize. Lize pa tudi po oblekah.

Imamo 5 mesecev starega nemskega rodovniskega ovcarja. Ob robu oci in okrog gobcka se je zacel vecati madez, ki je na prvi pogled kazal na ekcem. Po pregledu pri veterinarju, si tam niso edini ali gre za garjavost ali ekcem. Dobil je mazilo in tablete na vsakih 3 dni. Tehta 28 kg. Ce so garje, od kod? Ali se garje res prenasajo na ljudi?

Imamo 32 mesecev starega dobrmana.Ze ko je bil mladic je bil nekako bolehen.Ni jedel,izpadala mu je dlaka,vnetje lulcka...2 leti smo ga vozili na veterinarsko kliniko.Opravili so vse preglede,kri blato,bris koze,bris uses...imel je razne terapije,razne tablete...nic ni boljse,

Imam eno vprašanje in sicer; imam rotweilerko staro 6 mesecev. Zadnje 3-4 dni ima težave z iztebljanjem. Bolje rečeno ima precej redko blato, ki že rahlo meji na diarejo. V blatu sicer ni bilo opaziti nobenih parazitov (je redno dobivala tablete), samo enkrat je bilo v blatu opazizi malo sluzi in krvi nato pa nič več, že 3 dni.

Imam mucka starega osem mesecev ,živim v bloku v četrtem nadstropju zato muc ne hodi ven. Pred dvema dnevoma sem v njegovem blatu opazil sledi krvi .Hranim ga z wiskas briketi in pločevinkami pije mleko in vodo rad pa je tudi jogurt .Prosim da mi poveste ali gre za kakšno bolezen in kako naj ukrepam.

Sorry for writing you in english, but I don't know your language. I have a tibetan terrier, boy, 6 years old, in a generally good state of health. But he has this problem, for what I didn't find an answer to his veterinaire. He has a calcium deposit on the spine, in the lombar region, to the tale.

Stanujemo zraven pekarne in posledica tega je, da imamo veliko miši. Naš maček zelo rad lovi te miške in jih tudi poje. Zanima me ali lahko nastavljamo strup za miši (imamo jih tudi v kompostniku) in kaj se zgodi z mačkom če slučajno poje zastrupljeno miš.

Pri svojem 2,5-letnem psu sem opazila, da ima oba zoba sekalca pri stiku z dlesnijo porjavela. Na eni strani je zadeva že hujša in je celo dlesen nad zobom, ki je pri stiku z dlesnijo kar črn, rdečkasta. Zanima me, kje in na kakšen način bi se dalo pomagati, ker verjetno vsi veterinarji niso tudi zobozdravniki.

Pri skoraj dveletnemu nemškemu ovčarju smo opazili, da ima le eno normalno razvito modo. Ker ga ne bomo uporabljali za vzrejo, me zanima, če je to huda napaka. Huda v tem smislu, da kuža potrebuje veterinarski poseg. Za izgled nam je vseeno. Prosim, da ta poseg vsaj na kratko opišete (kastracija ali kaj drugega). Hvala

Pred nekaj dnevi nam je poginil novofundlanec star 4,5 let. To je bil pes z rodovnikom, vedno na vseh cepljenjih, ni bil pretežek,... Preden je poginil ni kazal čisto nobenih znakov, da je kaj narobe. Nato pa smo ga nek dan našli v hiški, kjer je bil na mestu kot je vedno ležal, le glava mu je omahnila v stran.

Imam nemško ovčarko, staro 10 let. Živimo na deželi. Pred kakšnim tednom je začela šepati na sprednjo levo taco. Obiskali smo veterinarja. Dejal je, da ima pretrgane vezi v zgornjem sklepu . Svetoval je čimveč mirovanja , da bi se to zacelilo. Po mirovanju kakšnih 10 metrov lepo hodi, nato pa zopet šepa.

Imam prinašalca, starega sedem mesece. Na zadnji desni nogi - stegnu je zrastla trda bulca v velikosti fižola. Bulca se ne veča, je sicer rdeča, vendar za psa ni moteča, saj jo pusti pri meru, le če mu jo pokažeš jo poliže. Ali gre lahko za kakšno resno zadevo.

Kljub temu, da gre verjetno za nenevarno tvorbo, bi bilo dobro, da si veterinar tvorbo ogleda in po potrebi opravi oprativni poseg.

Pozdravljeni! Imam 6 let in pol staro skotsko ovcarko.Do sedaj ni imela nobenih zdravstvenih problemov, zadnje case pa sem opazil, da ima tezave z nogami. Vcasih zelo tezko vstane, problem je pri zadnjih tackah, verjetno kolki. Ne bi mogel reci, da je nastala bolezen nastala zaradi preobremenitve, na sprehode jo sicer redno vodimo, vendar to niso neki dolgi sprehodi in tudi intenzivni niso.

Predvidevam, da ima moj psiček demodikozo, ki naj bi jo povzročila bakterija demodex (tako sem ugotovil po simptomih iz knjig). Psiček ima na desni strani smrčka (tam, kjer so brki) zgrbamčeno< kožo, dlake je manj in ima kot en prhljaj. Opazil sem tako tudi na desnem očesu, predvsem okrog notranje strani. Prosim za odgovor, kako se bolezen, v kolikor gre za demodikozo, zdravi.

Pozdravljeni, imamo psa Dana, star je 11 let in počasi izgublja stik s svetom. Doma cvili vsaj 2 uri na dan, čeprav je sit in bil zunaj in se je nekdo ukvarjal z njim, očeta je v 2 mesecih ugriznil 3-krat, zakaj? ker je čhe želel, da bi šel v avto, pa noče, zato mu je rekel z bolj ostro besedo, in ga povlekel za povodec.

Povprašala bi vas rada za vaše mnenje. Imam pudlico, staro skoraj 14 let in v zadnjem času popije zelo veliko vode in posledično tudi težko dočaka sprehod in spusti lužico kar doma. Pred časom smo tudi obiskali veterinarja, kjer je bil opravljen temeljit pregled, a žal ni bilo ugotovljenega nič posebnega, razen, da se voda ne koncentrira.

Prosim vas, da mi odgovorite kakšne so možnosti, da bi ozdravel zlati prinašalec star 6 mesecev pri katerem so ugotovili z retgenom, da ima zelo mocno displacijo kolkov, levi je slabši in sicer je glavica izven in nad medenicno cašico, cašica pa ima že precej izrastkov, desni je nekoliko boljši.

Imamo samojeda, starega 3 leta, letos spomladi so se pojavile tezave s kozo. Najprej na enem kolenu, potem na trebuhu, nato med prsti in drugem kolenu. Koza je postala rdeča in srbeča, na kolenih si jo je spraskal do krvi. Drugače pa se lize in grize po tačkah.

Pes močno šepa. Veterinar mu je predpisal antibiotike.

Pekinežan ima gliste. Kakšne tablete mora dobiti in koliko časa mora jesti zdravila? Koliko je to nalezljivo za mlajše otroke?

Moje vprašanje: imam 8 let staro nemško ovčarko. Zadnje čase se psička zelo slini. Mi lahko pomagate z nasvetom, zakaj se pes slini.

Imam pol leta starega mopsa. Pred dvema mesecema je v vsej svoji veličini izbruhnil garjevec. Veterinar mu je predpisal antibiotike in bolezen se je umirila. Zdaj pa se je garjevec razširil po gobčku. Seveda smo ponovno začeli s terapijo. Po zagotovilu veterinarja moj kuža nima protiteles tega bacila. Ker o garjevcu ne vem nič, vas vljudno prosim če mi o tem bacilu napišete kar največ.

Imamo 3 mesece starega macka mesancka. Je krasen mackon z eno samo napako: lula po stanovanju, unicuje roze in je pravi macji unicevalec. Pri hisi smo imeli ze vec mackov, a kaj takega se nam ni nikoli dogajalo. Nas Vili se polula brez najave: ne mijavka, ne praska in ne isce poti do svojega macjega stranisca. Preprosto pocepne, mi pa čistimo.

Moj pes Terry je novofundlanec in ima 13 let. V zadnjem tednu so mu odpovedale zadnje noge in tako se ne more vec premikati. Iz dneva v dan se bolj pritozuje in joka. Ko mora na stran, ga zelo boli in vcasih so iztrebki pomesani s krvjo. Sedaj se sprasujem ali je pravilno dati psu injekcij, ki bi mu vzela zivljenje?

Imamo 3 leta starega nemskega bokserja.je zelo obcutljiv in neprenehoma je nekaj narobe. trenutno me zelo skrbijo bulice, velike kot grah, nahajajo se med prsti na tacah. na zacetku je bila samo ena, sedaj so se namnozile in prenesle na vse tace.

Vprasanje = nasa psica ima gljivice trihofiton, ki naj jih bi dobila pri kopanju lukenj v zemljo. . Kaj je to trihofitija in kako naj jo poleg razstopine , ki smo jo dobili pri veterinarju tretiramo. ali je kozna bolezen neverna za ljudi (nalezljiva)?

Vnetja oči in ušes nastanejo zaradi različnih vzrokov. Za ugutovitev pravega vzroka bi bilo potrebno psa temeljito pregledati in opraviti nekaj diagnostičnih preiskav. Če se pojavlja vnetje oči in ušes hkrati, je možen vzrok alergija. Bolezni se je potrebno lotiti sistematično z izločevanjem različnih možnih vzrokov.

Možno je, da psica pušča urin zaradi veselja, vznemirjenja ali drugih psiholoških dejavnikov. V tem primeru je to fiziološko in stvar vzgoje. V drugih primerih je možno, da je vzrok vnetje mehurja, sečni kamni ali mehanski vzrok v sečnem mehanizmu. Če je psica sterilizirana je to tudi eden pogostih vzrokov puščanja urina ali inkontinenca. Možen je tudi mehanski vzrok v sečnem mehanizmu.
Predlagam vam, da greste za začetek k veterinarju, da opravijo laboratorijske preiskave urina.

Želve znesejo od 5 -10 jajc. Le te morajo biti zakopane v primerno vlažnem in temperiranem okolju - inkubatorju (26 - 30°C)Jajc ne smemo obračati, zato jih označimo in položimo v ˝mivko˝ tako kot so se iznesle. Odvisno od temperature se želve različnega spola. Pri nižji temperaturi se izležejo samci, pri višji pa samice. Želvice se izvalijo v 8 - 12 tednih, odvisno od temperature. Ko se izvalijo ne potrebujejo nege matere ampak že živijo samostojno življenje.

Pogostokrat se zgodi, da našega ljubljenca piči osa. Navadno osa piči psa v smrček ali v ustno votlino. Nevarno je predvsem to, če osa piči v grlu, nakar zateče grlo in prepreči dovod zraka v pluča in v primeru alergične reakcije. V tem primeru je potrebno hitro reagirati. Potrebna je nujna veterinarska pomoč, kajti žival je potrebno intubirati (s tem ohranimo prost dovod zraka po cevki). V vseh primerih, ko so večje zatekline, je potrebna aplikacija antihistaminikov, ki preprečijo nadaljne zatekanje.

Če ste oddaljeni od veterinarja, prosite veterinarja naj vam izda ustrezne tablete, ki mu jih boste dali takoj po piku.

Vzrokov slabega zadaha je več:

- prehrana
- vnetje ustne votline in obzobnih tkiv
- Zobni kamen in slabi zobje
- Glistavost
- prebavne motnje

Odpravljanje zadaha je torej povezano z eliminacijo primarnega vzroka. Brez pregleda mačke bi težko rekel kaj je vzrok, zato vam predlagam, da stopite do vašega veterinarja

Izcedek iz oči, ki je rumeno zeleno obarvan je gnoj. To je znak gnojnega vnetja in ga je potrebno takoj zdraviti. Obisk pri veterinarju je nujen. Priporočam vam obisk pri specialistu, ki se ukvarja z boleznimi oči pri psih. Velikokrat se zgodi, da se zdravi vnetje, vzroka, ki je do tega privedel pa se ne odstrani.

Samice hrckov se vzrejajo v starosti 12 tednov. V starosti 14 mesecev postanejo sterilne, kar pomeni, da ne morejo vec imeti potomstva.Samci postanejo plodni v starosti 2 mesecev in so zmozni oploditve celo zivljenje. Po parjenju moramo obvezno odstraniti samca stran od samice, kajti pogosto se napadata in pozreta celo mladice.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE