Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Napad se je ponovil februarja 2000. Obiskali smo razlicne veterinarije, ki nam niso znali pomagati. Pravijo, da bi to bila lahko sladkorna bolezen, epilepsija ali tumor. Opravili so analizo krvi in ultrazvoke. Izvidi so bili v redu. Napadi se pojavijo navadno nekaj casa po gonitvi, zato so nam predlagali, da bi psicko sterilizirali, a kaj ko je nagnjena k debelosti. 15.06.2001 je psicka imela se tretjic napad, tokrat pa je od gonitve minilo ze precej casa.

Vse kaže, da ima vaša psica epilepsijo. Sladkorna bolezen je izključena, saj bi se pokazalo na laboratorijskih preiskavah. Tudi tumor je verjetno izključen, saj bi v tem primeru bilo stanje psičke po 2 letnem obdobju veliko slabše.

Epilepsija je pojav vzdraženih nevronov skorje možgan. Lahko je generalizirana - (zajame obe hemisferi možgan in se kaže v izgubi zavesti in krči celega telesa, pogosto je slinjenje, defekacija in uriniranje), delna - (zajame določen del ene polovice možgan, glede na to ali je prizadeta zavest jo ločimo še v enostavno - (zavest je prisotna) in kompleksna (zavest je delna ali popolna))

Vzroki epilepsije so različni: dedni, poškodbeni, tumorji

Glede na to, da se je dosedaj bolezen pojavila ob gonitvi, bi tudi jaz predlagal sterilizacijo psice. Če je nagnjena k debelosti, jo bo potrebno hraniti z dietno hrano.

Druga možnost je terapija z antiepiletičnimi zdravili. Glede na to, da se je napad epilepsije pojavil v 2 letih samo trikrat, tudi ni smiselna upraba teh zdravil, razen če bi bili napadi dosti pogostejši.

Imam psicko Altheo, ki je 2 leti stara pitbullka. Po naravi je zelo prijazna in socializirana, tako da glede tega nimam nobenih problemov, ceprav sodi v skupino psov, ki pri vecini zaradi tega ni zazeljena ali pa se jih bojijo. Tezka je kaksnih 33 kilogramov. Tezava pa je v tem, da je epileptik ter ima zelo pogosto napade. Napadi trajajo ze kaksne pol leta, bila sva ze pri veterinarju, tako da jemlje tablete Phenobarbiton 100 mg. Dajem ji pol tableta na 12 ur, vsake 7 dni pa ji dam namesto pol tableta en cel tablet, vendar se mi zdi, da ima kljub temu prevec pogosto napade. Predno je zacela jemati tablete je imela zapovrstjo v roku cca 30 ur pet napadov, sedaj pa kljub tabletom dobiva napade v razmaku cca 20 dni, ki sta ponavadi dva napada v razmaku kaksnih 6 ur. Verjetno, ce ne bi jemala tabletov bi ji srce ze zdavnaj odpovedalo. Sedaj pa me zanima, ali je to normalno, da ima toliko pogosto napade, ker mi je zelo hudo ko trpi ob njih? Menda se jih z zdravili zdravi sele takrat ko imajo cca 3 napade na leto, ona pa bo imela kljub zdravilom cca 15 napadov na leto Same doze tabletov se ji ne upam vec povecati, ker so zelo mocni tableti in se vidi, da ko ji dam cel tablet naenkrat, da je cisto zadeta, po domace povedano. Slisal sem tudi, da taksni napadi zelo skodujejo na pasjo psiho ter da se dostikrat zgodi, da pes neha ubogati gospodarja ali pa ga celo napade. Koliko je v tem resnice ter ali se pri napadih res kaj poskodujejo mozgani? Upam, da mi boste lahko kakorkoli pomagali s kaksnim nasvetom ali karkoli svetovali, ker jo imam zelo rad in sem zelo custveno navezan nanjo, vendar ce ji tako pogosti napadi lahko skodijo ter pripeljejo do te faze, da je lahko celotna druzina ogrozena bo verjetno potrebno drugace ukrepati.

Epilepsija je zelo neugodna bolezen pri psih. Predvsem je vazno, da se ugotovi, da ni mogoce vzrok organska tvorba v mozganih. Zato so potrebni doloceni krvni testi in drugi pregledi. Ce je vzrok organska tvorba je potrebno delovati v smislu odstranitve morebitnega tumorja. Ce gre za vzrok dedovanja, pa je potrebno dozivljensko preprecevati epilepticne napade oz. jih zmanjsati na kar se da redko emisijo. Zdravilo prvega izbora je phenobarbiton. Ker psica dobiva ze tako maksimalno dozo ( sicer je to odvisno od teze zivali - pri tezi 20kg) je nepotrebno dozo zvisevati, ker je zdravilo v visokih odmerkih deloma toksicno za jetra. Vzporedno je mogoce zdraviti z Kalijevim Bromidom, vendar pa v Sloveniji ni mogoce dobiti ta pripravek. Najprej vam svetujem, da opravite ponovne preglede pri specialistih v Ljubljani, da se izkljuci organska tvorba v mozganih. Nazadnje pa vam preostane se alternativna medicina – akupunktura

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE