Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Sterilizacija mačke je ena od najpogostejših veterinarskih kirurških posegov. V veterinarski stroki je ena od najpogostejših metod sterilizacije ovarioectomia (odstranitev jajčnikov) in ovariohysterectomia (odstranitev jajčnikov in maternice). Pri juvenilnih mačkah in pri mladih mačkah ob sterilizaciji odstranimo le jajčnike, pri mačkah, ki so večkrat kotile ter pri mačkah s spremembami na maternici pa odstranimo poleg jajčnikov še maternico.

 

Namen sterilizacije:

  • preprečuje mačkam ciklus gonitve
  • preprečuje nezaželeno brejost
  • zmanjšuje možnost za nastanek tumorjev mlečne žleze
  • zmanjšuje možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi

Mačke najpogosteje steriliziramo pred prvo gonitvijo v starosti 6 mesecev.
Na dan sterilizacije mora biti mačka tešča.

 

Anestezija

Pred aplikacijo anestetikov opravimo temeljit klinični pregled, ki nam veliko pove o splošnem stanju živali. Žival mora biti popolnoma zdrava za kirurški poseg.


Za anestezijo mačke se uporablja različne kombinacije anestetikov (najpogosteje kombinacijo: domitor-ketamin)

 

Kirurški poseg

 

Operacija poteka pod sterilnimi pogoji.

 

(Sliki spodaj) Potem, ko smo pripravili operacijsko polje, pričnemo z majhnim rezom v kožo na področju trebuha pod popkom (rez poteka v smeri od glave proti repu). Ta lokacija reza minimizira kožne krvavitve in nam da ustrezen dostop za naslednji rez v mišičevje, ki poteka na področju linee albe (področje stika abdominalnih mišic). To področje reza nam zagotovi minimalno krvavitev. Rez pričnemo s skalpelom in nadaljujemo s škarjami, da preprečimo morebitne ureznine notranjih organov.

 

  

 

(Sliki spodaj) S posebnim instrumentom – zanko (spay hook) zajamemo maternico in jo privedemo skozi rez, ker bo operacija potekala zunaj abdomna. Nežno izvlečemo maternico in jajčnike. Vez – ligament, ki nam preprečuje, da bi jajčnik lahko izvlekli, z rahlo tenzijo razrahljamo, da imamo celotno vizualizacijo jajčnika in njihovih pripadajočih žil.

 

  

 

(Slika spodaj) S posebnimi kleščami – peani spnemo vez skupaj s pripadajočimi žilami tik za jajčnikom. Uporabimo dva peana med katerima bomo podvezali jajčnik – najpogosteje s svilo ali jekleno sponko. S tretjim peanom spnemo drugi konec jajčnika, da preprečimo krvavitev z nasprotne smeri. Ko jajčnik (črna puščica) podvežemo med peanoma levo, jajčnik odrežemo tik nad 2 peanom na levi strani tako, da nam ostane celoten jajčnik. Pri ovariektomiji odstranimo le oba jajčnika, pri čemer si pomagamo z elektroskalpelom, da je možnost krvavitve minimalna. Če je potrebno, nadaljujemo še z odstranitvijo maternice.

 

 

(Slika spodaj) Preostalo vez skupaj s podvezo vrnemo v abdomen šele potem, ko smo se prepričali, da iz tega dela ni krvavitve. Podveza je iz materiala, ki se v telesu ne resorbira in ostane v abdomnu celotno življenje.

 

 

(Slika spodaj) Slika prikazuje jajčnik (ovary), katerega vez smo že odrezali. Kirurg prične z enakim postopkom na drugem jajčniku.

 

 

(Slika spodaj) Ko sta oba jajčnika odstranjena s prvotnega položaja, pričnemo z rahlim potegom na desno, da dobimo tudi celotno maternico izven trebušne votline.

 

 

(Sliki spodaj) Namestimo dve podvezi na vrat maternice. Preden maternico odrežemo, namestimo na levo stran pod podvezo pean in odrežemo nad podvezo na desni strani. Prepričamo se, če ni krvavitev iz preostanka in ga nežno spustimo nazaj v trebušno votlino.

 

 

 

  

 

 

(Sliki spodaj) Ko se je kirurg prepričal, da vse podveze dobro držijo in da ni krvavitev, prične s šivanjem v treh etažah. Najprej previdno zašije peritonej (potrebušnico), sledi šivanje podkožja in nazadnje kože.

 

  

 

Pooperativna nega

Mačka je po opravljenem kirurškem posegu, ki ponavadi traja okoli pol ure, še zelo omotična in najpogosteje prespi preostanek dneva. Mačka gre takoj po posegu lahko domov, kjer ji pripravimo toplo ležišče in šele zvečer ji ponudimo malo hrane, svežo vodo pa naj ima ves čas na raspolago. Pomembno je, da mačka nekaj dni miruje, zato jo imamo nekaj dni v zaprtem prostoru.

 

Čez 7-10 dni pripeljemo mačko ponovno k veterinarju na pregled, kjer ji odstranijo šive.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE