Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

S sterilizacijo trajno preprečimo gonitveni ciklus in neželjeno brejost vaših ljubljenčkov. Poleg tega ne bodo imeli težav z navidezno brejostjo in vnetjem maternice. Najprimernejši čas za sterilizacijo psice ali mačke je pred prvo gonitvijo (pri približno šestem mesecu starosti). S tem skoraj 100 procentno zmanjšamo možnost za kasnejši nastanek tumorjev na rodilih in mlečni žlezi. Pogosto pa so nesterilizirane živali tudi žrtve prometnih nesreč.

 

 

Na naši kliniki se je potrebno za sterilizacijo predhodno naročiti. Posege opravljamo od ponedeljka do petka, v dopoldanskem času. Živali morajo biti tešče, kar pomeni, da lahko zvečer še jedo, nato pa jim moramo hrano umakniti. Vodo imajo lahko na voljo do same operacije.

 

PRIPRAVA NA OPERATIVNI POSEG
Pri sprejemu žival najprej stehtamo in opravimo splošni klinični pregled. Pregledamo sluznice, bezgavke, izmerimo telesno temperaturo ter poslušamo pljuča in srce. V primeru odstopanj se odločimo še za dodatne preiskave (pregled krvi, rentgen...). Nato dobi pomirjevalo v obliki injekcije. Dobro je če z njo počakate še 10 do 15 minut, saj se ob vaši prisotnosti hitreje pomiri. Sami med tem časom podpišete izjavo, da ste seznanjeni z anestezijo in kirurškim posegom. Ko je žival pomirjena in je ni več strah ji obrijemo nekaj dlake na sprednji tački, kamor ji vstavimo intravensko kanilo. Skozi kanilo ji vbrizgamo anestetik in kasneje dovajamo infuzijsko raztopino in sredstva proti bolečini. Mačke dobijo anestetik v obliki injekcije v mišico. Potem obrijemo operacijsko polje. Ko žival zaspi ji v sapnik vstavimo tubus (dihalno cev) preko katere med operacijo dobiva kisik in hlapni anestetik. To je najbolj varen način narkoze saj žival trdno spi le toliko časa dokler diha anestetik, po končani operaciji pa se ta hitro izdiha iz pljuč. Poleg tega je žival med operativnim posegom priključena na monitorje, preko katerih spremljamo stanje srca in pljuč.

 

OPERATIVNI POSEG
Pri sterilizaciji odpremo trebušno votlino v dolžini nekaj centimetrov. Pregledamo stanje rodil. Pri mladih psicah navadno odstranimo samo jajčnike. Če na rodilih odkrijemo ciste ali tumorje pa je potrebno odstraniti tudi maternico. Nato zašijemo trebušno steno in podkožje. V koži naredimo intradermalne šive, kar pomeni, da so šivi v koži in jih ni potrebno odstranjevati.

 

OSKRBA PO OPERATIVNEM POSEGU
Žival ostane pri nas navadno 3 do 4 ure, da spremljamo njeno prebujanje in dobi ustrezno količino infuzije.

 

 

Doma bo vaš ljubljenček ostanek dneva verjetno prespal. Ko bo poizkušal vstati, bo še zelo nestabilen. Vse živali morajo biti po operativnem posegu na toplem, saj anestezija zniža telesno temperaturo. Hrano jim lahko ponudite, ko bodo čisto zbujeni, navadno v popoldanskem času. Zaradi anestezije se lahko pojavi bruhanje. Na dan operacije ga peljite ven le toliko, da opravi potrebo, naslednji dan pa gre lahko že na krajši sprehod. S skakanjem in igro z drugimi kužki raje počakajte kakšen teden, saj lahko popustijo šivi. Mačke namestite v topel in varen prostor nekje na tleh, saj bi pri prebujanju zaradi nestabilnosti lahko padle. V zunanje okolje jih lahko spustimo šele naslednji dan oz. ko si popolnoma opomorejo. Vaši ljubljenčki po posegu dobijo tudi zaščitni ovratnik, s katerim preprečimo lizanje rane. Nositi ga morajo dober teden.

 

  

 

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI
Opazovati je potrebno rano. Če se pojavi izcedek ali krvavitve iz rane ali če ob njej opazite večjo oteklino, se morate o tem posvetovati z veterinarjem. Enako morate storiti, če vaš ljubljenček naslednji dan še ne vstane, ne je ali bruha.

 

MOREBITNI ZAPLETI STERILIZACIJE

 

  • Najpogostejši, a redek zaplet po sterilizaciji je inkontinenca (puščanje urina), ki se pojavi zaradi popuščanja mišice zapiralke mehurja. Lahko se pojavi več let po sterilizaciji. Zdravimo jo z zdravili, ki vplivajo na tonus mišice zapiralke mehurja. Psice sterilizirane pred prvo gonitvijo imajo manjšo možnost za pojav inkontinence.
  • Zaradi lizanja rane (če vaš ljubljenček ne nosi ovratnika) lahko pride do bakterijske ali glivične okužbe rane, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki.
  • Reakcija na šivalni material. Pojavi se nekaj dni po posegu in navadno mine sama od sebe.
  • Po sterilizaciji se zmanjša aktivnost živali. Zaradi tega so bolj nagnjene k debelosti, kar kontroliramo z ustrezno prehrano in gibanjem.

 

Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE