Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Dilatacija (povečanje) in posledično lahko torzija (zasuk) želodca je smrtno nevarna bolezen. Smrtnost pri psih je 15-60%, s terapijo se zmanjša na 10-33%. Če se pojavi sum pri vašem ljubljenčku, morate nujno in karseda hitro obiskati veterinarja.

 


Plini v zmernih količinah nastajajo v želodcu in črevesju vsak dan, tako pri živalih in ljudeh. Iz želodca jih izločamo z »riganjem«. Pri dilataciji pride do povečanja zaradi prevelike akumulacije plinov v želodcu, ki se ne morejo izločiti. Posledično se želodec obrne, največkrat v smeri urinega kazalca, gledano kužka od zadaj, in sicer za 90°, kjer je požiralnik še prehoden ali pa za 180° in več, kjer je požiralnik popolnoma neprehoden in je nujna operacija. Povečan želodec pritiska na pljuča, kar povzroči hitrejše in plitvo dihanje. Pri zasuku pride do stisnjenja in pretrganja žil v trebušni votlini. To lahko povzroči odmrtje organov, predvsem želodca. Zaradi manjšega pretoka krvi pride do aritmije srca, zato je srčni utrip nepravilen. Stena žil se poškoduje in stanjša, pride do vhoda toksinov in endotoksemije (zastrupitve krvi). Prav tako se lahko pojavi zasuk vranice, ki se močno poveča. Takšno stanje povzroči šok, komo in pogin v 6-12 urah po začetku, pri nekaterih celo prej. Zaradi pritiskov plina v želodcu in krvi v vranici, lahko organa počita, vsebina se razlije v trebušno votlino, kar je za psa usodno.

Vzrok bolezen ni točno znan, pogosteje pa se pojavlja pri psih velikih pasem (seveda se lahko pojavi tudi pri majhnih in srednjih pasmah), kot so bernski planšar, nemški ovčar, bernardinec, doga, doberman, zlati prinašalec, labradorec, bokser… Pogostejša je pri starejših psih, samcih, pri temperamentnih psih, kjer lahko nenadni, hitri gibi povzročijo zasuk. Suha hrana, ki vsebuje snovi, ki se v želodcu hitreje napihnejo (še posebej, če kuža takoj po obroku spije tudi večje količine vode ali če gre takoj na sprehod), lahko povzroči povečanje in zasuk.

Kdaj posumimo?
Kuža je nemiren, stoji z nogami narazen, poskuša bruhati, ampak ne more, iz ust se mu cedi slina, pospešeno in plitvo diha. Najbolj očiten znak je povečan trebuh, predvsem v sprednjem delu, ki je napet in trd, ko potapkamo po njem, se sliši kot boben. Če se pojavi zasuk želodca, lahko kuža hitro pade v šok , sluznice in dlesni so blede ali sive, mirno sedi in ne reagira na okolico, srčni utrip je pospešen, vendar šibek. Če ne reagiramo pravočasno, lahko pade v komo in pogine.

 

Rentegnska slika dilatacije in torzije želodca

 

Zato je nujno takoj, ko posumimo na to bolezen, kužka pripeljati k veterinarju.

Kako pomagamo?
Če sumite na zasuk želodca pri vašem psu, predvsem ohranite mirno kri. Najbolje mu boste pomagali s tem, da ga takoj odpeljete k veterinarju. Bolezen spada med nujne primere, zato ima prednost pred drugimi pacienti. Medtem ko ga peljete, pokličite veterinarsko ambulanto in razložite zakaj prihajate, da pripravijo vse potrebno. Takoj ko prispete, opozorite, da ste prišli z nujnim primerom, da bo veterinar čim hitreje začel z reševanjem. Na žalost pa je pomoč včasih tudi neuspešna, saj bolezen napreduje zelo hitro, zato je ključnega pomena zgodnje ugotavljanje in preprečevanje.

Kako lahko preprečimo zasuk?

  • priporočljivo je hranjenje 2 do 3 krat na dan v manjših obrokih,
  • hrano menjajmo počasi, mešamo s prejšnjo,
  • kuža naj se čim več giblje, vendar pa ga uro pred in dve uri po obroku ne sprehajamo, pustimo ga, da si spočije,
  • vodo naj ima zmeraj na voljo, vendar mu preprečimo, da se po hranjenju preveč ne napije,
  • pustimo psa, da se v miru naje in mu omogočimo življenje s čim manj stresa.

Pri zasuku želodca si naš kuža ne more veliko pomagati. Tu pridemo na vrsto mi. Psa pravilno vzgajajmo in mu prisluhnimo. Čeprav naši ljubljenčki ne morejo povedati kaj jih boli, nam z govorico telesa sporočajo, da je nekaj narobe. Zato jih opazujmo. Spoznajmo kako se obnašajo, ko so zdravi. Posebej pozorni naj bodo lastniki, ki imajo psa rizičnih pasem. Tako bomo lažje in hitreje ugotovili, da s kužkom nekaj ni vredu, pravi čas reagirali in mu s tem morda rešili življenje.


Nečemer Kristina, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE