Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Vsak lastnik samca ve, da se v času gonitve psičk začnejo potepanja, neješčnost, agresivnost do drugih samcev in boji za naklonjenost samičk. To velikokrat privede do ugriznih ran in prometnih nesreč. Neprijetno je tudi njihovo markiranje svojega teritorija. Nekateri psi lahko v času pubertete zaradi velike količine spolnih hormonov (testosterona) postanejo agresivni do drugih samcev ali celo do lastnika.

 

 

Kastracija psa pomaga pri teh neželenih spremembah vedenja, močno pa zmanjša tudi možnost kasnejšega obolenja prostate, raka na modih in v okolici anusa.
Najprimernejši čas za kastracijo je pri starosti 6-8 mesecev, lahko tudi pozneje. Vedeti pa moramo, da kastracija v kasnejšem starostnem obdobju lahko pomeni delno ohranitev nagona (markiranje, potepanje…).

 

POTEK KASTRACIJE
Kastracija je poseg, ki ga opravimo v splošni anesteziji. Operiramo v dopoldanskem času, za poseg se je potrebno predhodno naročiti. Živali morajo biti tešče, vodo imajo lahko na voljo ves čas. Kužka najprej stehtamo in temeljito pregledamo. Pri samem posegu pred mošnjo prerežemo kožo, izluščimo moda, podvežemo žilni splet in jih odstranimo. Zašijemo podkožje in kožo. Šivi so intradermalni, kar pomeni, da jih ni potrebno odstranjevati. Kuža ostane pri nas 3 do 4 ure, da spremljamo njegovo prebujanje, dobi sredstva proti bolečini, antibiotike in infuzijo. Še isti dan lahko odide v domačo oskrbo. En teden mora nositi zaščitni ovratnik, saj se na mestu rane v primeru lizanja lahko razvije bakterijsko ali glivično vnetje.

 

NEKASTRIRANI PSI SO NAGNJENI K OBOLENJEM PROSTATE IN NASTANKU TUMORJEV OBOLENJA PROSTATE

Zaradi delovanja spolnega hormona testosterona, ki ga izločajo moda, se pri nekastriranih psih lahko pojavi benigno povečanje prostate, rak prostate, bolj dovzetni pa so tudi za vnetje le te - prostatitis. V vseh primerih se prostata močno poveča, pritisne na črevo, kar otežuje odvajanje blata in lastniki velikokrat mislijo, da je njihov kuža zaprt. Pojavi se krvav izcedek iz penisa, ki ga velikokrat lahko zamenjajo s krvavim urinom. Prostata lahko pritisne tudi na sečnico, zato je uriniranje lahko boleče, curek stanjšan ali lulajo po kapljicah. Pri vnetju lahko vaš kuža postane apatičen, ima vročino in neha jesti. Veterinar z rektalnim pregledom in ultrazvokom prostate ugotovi, da je le ta povečana, na njej lahko opazi tudi ciste. Pri benignem povečanju in cistah je terapija kastracija, saj z njo prekinemo izločanje spolnega hormona in s tem dosežemo zmanjšanje prostate. Pri vnetju pa so potrebni tudi antibiotiki. Rak prostate je zelo agresiven, ob ugotovitvi so velikokrat prisotni že zasevki v pljučih ali kosteh.

   
Z ultrazvokom pri vašem kužku lahko odkrijemo povečano prostato

 

TUMORJI MOD IN OKOLICE ANUSA
Tumorji na modih se pogosteje pojavljajo pri starejših psih. Pri samcih se pogosto zgodi, da se ne spusti eno ali obe modi (take pse imenujemo kriptorhidi). Modo lahko zastane v trebušni votlini ali v ingvinalnem kanalu. Taki psi so še bolj podvrženi tumorjem mod saj je v trebušni votlini in kanalu višja temperatura kakor v mošnji in velikokrat pride do sprememb celic iz normalnih v tumorske. Zato se kastracija pri kriptorhidih še toliko bolj priporoča. Tumorji v okolici anusa nastanejo zaradi stimulacije testosterona. Navadno se pojavijo posamično, lahko močno zrastejo in pričnejo krvaveti. Potrebno ga je operativno odstraniti, zraven pa se kužka še kastrira, saj tako močno zmanjšamo možnost nastanka novih tumorjev.

 

Tumor v okolici anusa, nekastriran 12 let star kuža

 

Kastracija pri večini kužkov zmanjša nagon po potepanju, markiranju, postanejo manj agresivni in kar je predvsem pomembno - ohranja jih zdrave. Ne zmanjša pa igrivosti in razposajenosti vašega ljubljenčka. Pri manj aktivnih je potrebna pozornost pri prehrani, pri nekaterih psih (španjelih, setrih, zlatih prinašalcih) pa se lahko pojavi izrazitejša rast dlake.

 

Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE