Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Vsi se veselimo poletnih dopustov in morja, kamor vzamemo tudi naše ljubljenčke. Poleg osnovnih potreb moramo poskrbeti tudi za njihovo zdravje. Na mediteranu je za kužke nevarna predvsem srčna glista, ki lahko povzroča hude zdravstvene težave.

 

   

 

Dirofilarioza je parazitarna bolezen, ki jo povzroča Dirofillaria immitis ali tako imenovana srčna glista. Prenašajo jo komarji. Končni gostitelji, pri katerih se razvijejo odrasle oblike, so psi, lahko pa tudi mačke in ostali mesojedi. Redkeje in z blažjimi znaki se lahko okuži tudi človek.
Razvoj dirofilarije od okužbe do odrasle oblike traja od 6 do 7 mesecev.

Žival se okuži s pikom komarja, ki ima infektivne oblike ličink v slini. Za razvoj je potrebna visoka temperatura (nad 25˚C), zato se kuža ne more okužiti povsod, ampak le na določenih območjih. Pri nas je to na obali, predvsem v okolici Kopra. Bolezen in zaščita proti njej je aktualna posebej v turistični sezoni, kajti največ okužb se zgodi na mediteranskem območju. Po vnosu ličink v gostitelja te iz kože potujejo v prsne in trebušne mišice. Tri do štiri mesece po okužbi preko krvi preidejo v desno polovico srca in v večje krvne žile, ki povezujejo srce in pljuča. V naslednjih mesecih se gliste rastejo in dosežejo tudi do 30 cm. Po približno 7 mesecih začnejo samice izločati žive ličinke, imenovane mikrofilarije, ki potujejo po krvnem obtoku vsaj dve leti. Da postanejo infektivne, mora komar pičiti psa, da se okuži. V njem se mikrofilarije prelevijo v infektivno obliko, kjer čakajo na naslednjega gosititelja.

 


Razvojni krog srčne gliste

 

Klinični znaki se pojavijo zaradi velikosti in števila odraslih osebkov, ki se nahajajo v žilah in lahko povzročijo razširitev srca in žil oz. zamašitev le-teh. Znaki so podobni kot pri popuščanju srca. Simptomi bolezni se ne pokažejo pri vseh pacientih, zato pse razvrščamo v 3 razrede. V prvem razredu so t.i. asimptomatski psi, kjer so v krvi mikrofilarije. Ti ne kažejo znakov, le občasno kašljanje. V drugem razredu so psi, ki kažejo le blage simptome, kot je kašljanje in hitro utrujanje pri naporu. V tretjem razredu pa so psi s hudimi bolezenskimi znaki kot so neješčnost, hujšanje, apatičnost, oteženo dihanje, pospešen utrip, hitro utrujanje, suh kašelj in nabiranje tekočine v trebuhu. Če je pes močno invadiran z odraslimi osebki, lahko pride tudi do odpovedi srca.

   

Srčna glista lahko pripotuje tudi v očesno zrklo. Odrasle srčne gliste se nahajajo v srcu.

Diagnosticiranje bolezni je precej težavno. Najprej se z lastniki psa temeljito pogovorimo o začetku težav, morebitnih potovanjih na ogrožena območja... Naredimo splošni klinični pregled in druge preiskave. Psu lahko vzamemo kapljico krvi, jo kanemo na predmetno steklo in pod mikroskopom iščemo mikrofilarije. Vendar jih je v tem primeru izredno težko najti,zato se poslužujemo drugih seroloških testov. Pri nas uporabljamo hitri test za ugotavljanje prisotnosti srčne gliste, pri katerem vzamemo kri in po desetih minutah dobimo rezultate. Poleg osnovnih preiskav lahko naredimo rentgensko slikanje pljuč, pregled srca (ekg), ultrazvok…

Če je preiskava na srčno glisto pozitivna, je potrebno pričeti z zdravljenjem. Zdravljenje v začetnem stadiju je uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Pred pričetkom moramo preveriti stanje notranjih organov, kajti zdravilo proti dirofilariji je precej agresivne narave.

Da se izognemo zapletom pri zdravljenju in napredovanju bolezni, moramo kužku preventivno dajati pripravke, ki ščitijo pred okužbo s srčno glisto. Predvsem moramo biti pozorni pri psih na ogroženih območjih in psih, ki z lastniki potujejo na morje. Za preprečevanje bolezni obstajajo različna preventivna sredstva v obliki tekočine, cepljenja, tablet ali kapljic za apliciranje na kožo (spot-on). Pri nas v ambulanti lahko dobite zadnji dve obliki. Ampule (Stronghold in Advocate) se nakapajo na vrat živali, preventivno učinkujejo en mesec in poleg srčne gliste ščitijo še pred ostalimi notranjimi in zunanjimi zajedavci. Tablete (Milbemax) se prav tako dajejo enkrat na mesec. Kuža jih mora pojesti, ščitijo pa tudi pred ostalimi notranjimi zajedavci. Pred aplikacijo preventivnih sredstev moramo biti prepričani, da kuža ni že okužen, kajti dajanje pripravkov pri psih, kjer so se odrasle gliste že razvile, ni priporočljivo.

Dirofilarija je bolezen, zaradi katere lahko naš kuža tudi pogine. Preventivno dajanje pripravkov je zato priporočljivo, predvsem za kužke, ki gredo na dopust na obalo. Tako bodo lahko brezskrbno tekali okoli in plavali v morju.

Kristina Nečemer, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE