Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Vemo, da so psi in mačke, predvsem mladiči, pravi mali raziskovalci. Uživajo v raziskovanju naših domov in okolice ter v lovljenju in žvečenju različnih predmetov. Psi so zaradi svoje narave bolj nagnjeni k zaužitju predmetov. Radi žvečijo kosti in igrače iz mehke gume ali plastike, kuhinjske krpe, lovijo kamne in palice. Mački kosti veliko bolj prežvečijo, se pa velikokrat igrajo s šivankami z nitjo in drugimi bleščečimi stvarmi.


   

Ob rednem glodanju palic in kamnov si naši ljubljenčki lahko hitro poškodujejo zobe, lahko pride do obrabe in izpostavljenosti zobne pulpe, večji nagnjenosti h okužbam in močnemu vnetju zob. Delčki kosti ali palice se lahko zataknejo v dlesni ali druga mehka tkiva. To povzroča močno bolečino, živali si gobček drgnejo s tačkami, se slinijo, nehajo jesti, lahko se zgodi, da gobčka ne morejo popolnoma zapreti.

 

Velikokrat se zgodi, da naši ljubljenčki med igro pogoltnejo predmete. Lahko jih sicer izločijo tudi sami, ostre predmete (šivanke,…) telo obda z ovojem in v tem primeru ne povzročajo zapletov, ni pa nujno. Najpogosteje se tujki ustavijo v požiralniku, želodcu ali tankem črevesju.

 

Če se tujek ustavi v požiralniku, žival takoj po hranjenju izbljuva neprebavljeno hrano. V želodcu in črevesju tujek draži sluznico in povzroči vnetje, kar se kaže z občasnim bruhanjem. Lastniki hitro opazijo tudi mehkejše blato, ki je lahko spremenjene barve. Ljubljenček kmalu začne odklanjati hrano in postane apatičen. Pogosto se mu poviša tudi telesna temperatura, zlasti tedaj, ko tujek predre sluznico črevesja ter povzroči vnetje trebušne votline in sepso.

 

Na tujek lahko posumimo ob vsakem bruhanju ali driski, pogosto s kliničnih pregledom tega ne moremo izključiti. Tujek lahko včasih zatipamo preko trebušne stene. S pregledom krvi ugotovimo, če je že prišlo do vnetja. Nepogrešljivo pri diagnostiki tujka pa je rentgensko slikanje. Nekateri tujki (kamen, različni kovinski predmeti) se vidijo na rentgenski sliki, pred tujkom vidimo veliko plina, stena črevesja pa je navadno zadebeljena. Ker se plastika, gumijaste igrače, les, krpe na rentgenu ne vidijo, velikokrat uporabljamo slikanje s kontrastom. Tako lahko vidimo kje se je tujek ustavil in prehodnost črevesja.

 

Če tujek popolnoma zapira lumen črevesja ali požiralnika, je potrebno takojšne ukrepanje. S kirurških posegom odstranimo tujek. Če je črevo že močno poškodovano, je potrebna resekcija dela črevesja. Tak poseg smo opravili pri 5 let starem nemškem ovčarju, ki je zelo rad lovil kamenje. Ob sprejemu je imel povišano telesno temperaturo, 2 dni že ni imel apetita in je bruhal. S pregledom krvi smo ugotovili vnetje. Ker je imel kuža zelo občutljiv trebuh, smo ga slikali z rentgenom. Na rentgenski sliki se je dobro videl kamen v tankem črevesju, pred njim pa veliko plina. Še isti dan smo ga operirali. Del črevesa smo morali odstraniti, saj je zaradi tujka že začelo odmirati. Že naslednji dan je kuža začel jesti in bil zelo živahen.

 

Kamen v tankem črevesju nemškega ovčarja

 

Potrebno je dobro premisliti, kje namestimo našega ljubljenčka oziroma s katerimi predmeti ga lahko pustimo samega. Pri igri namesto kamnov in palic raje uporabimo zanje primerne igrače.

 

   

 

Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE