Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Marsikdaj vidimo kužke ali mucke s prekomerno telesno težo, ki komaj hodijo in so zadihani že po par korakih. V mejah normale, prekomerna teža ne povzroča preglavic. Če pa je ljubljenček občutno predebel, je treba pomisliti na njegovo zdravje. Takšne živali imajo probleme pri hoji, hitro se utrudijo, lahko pride celo do odpovedi srca in pogina. Zato pomislimo in se vprašajmo ali je naš ljubljenček morda predebel?

 

 

Telo za normalno delovanje, rast in razvoj potrebuje hranilne snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, voda, vitamini in minerali, ki jih žival dobi z vsakodnevno pravilno prehrano. Večina pasje in mačje hrane, ki jih ponujajo različni proizvajalci, vsebuje uravnotežene sestavine, zato pri normalni aktivnosti ni potrebnih posebnih dodatkov. Zavedati pa se moramo, da je potrebno živali v različnih življenjskih obdobjih hraniti različno. Tako mora hrana za mladičke vsebovati dovolj energetskih snovi, beljakovin in mineralov. Odrasel pes ali muc, ki je zelo aktiven in ima dober metabolizem potrebuje energetsko močnejšo hrano, prav tako breje samičke in samičke v laktaciji. Tukaj lahko dodamo tudi vitamine in minerale. Starejše živali hranimo z manj energetsko hrano, saj je metabolizem in življenjski ritem pri njih upočasnjen. Hrano prilagajamo glede na njihovo velikost in težo. Na vsaki vrečki briketov bomo našli tabelo, ki nam ponazarja koliko gramov naj bi žival pojedla na dan. Če dobi več obrokov, je potrebno to količino razdeliti.

Če je prehrana našega ljubljenčka neprimerna, lahko kaj hitro pride do prekomerne telesne teže – debelosti. Debelost je bolezensko stanje, za katerega je značilno prekomerno nabiranje maščob v telesu.

Vzrok je kar v 95 % povezan s preobilnim hranjenjem v določenem obdobju, ko žival ne potrebuje toliko ali pa se lastniki ne morejo upreti njihovim žalostnim očem, ki prosijo za še.

 

   


Pri tem naj omenim predvsem priboljške, še posebno piškotke za ljudi, čokolada… Priboljški niso hrana ampak nagrada. Če naš kuža ali muc ne je briketov ali kaj drugega, mu v zameno ne dajajmo priboljškov, ker niso uravnotežen obrok in jim ne nudijo zadostne količine hranljivih snovi. Poleg prehrane so pri debelosti pomembni še ostali dejavniki. Starejše živali in živali, ki se premalo gibljejo, so bolj nagnjene k prekomerni teži. Znano je tudi da so nekatere pasme bolj podvržene, da se hitreje redijo. Debelost pa je lahko tudi posledica ostalih bolezni, predvsem nepravilnega delovanja nadledvične žleze, ščitnice ali trebušne slinavke. Vendar pa moramo v teh primerih poleg teže iskati še druge znake bolezni in narediti marsikatero preiskavo.

Marsikdo sprašuje ali se bo kuža ali mucek zredil po kastraciji ali sterilizaciji. Zaradi spolnega nagona naši ljubljenčki hodijo na več dnevne pohode ali zavračajo hrano in tako lahko izgubijo kar nekaj teže. Pri tem shujšajo, ko pa obdobje gonitve mine, pa se zopet malo zredijo. Po posegu pa se ljubljenčki umirijo, več pojedo in konstantno povečujejo težo. S pravilno prehrano, predvsem količino hrane, in veliko gibanja lahko to preprečimo in tako vzdržujemo njihovo optimalno težo.
Posledice debelosti se kažejo v slabi kondiciji, žival ne zmore večjih fizičnih naporov. Prekomerna teža škoduje vašemu ljubljenčku, saj otežuje gibanje zaradi sprememb na sklepih in hrbtenici. Takšni psi in mačke so bolj nagnjeni k raznim boleznim, predvsem sladkorni bolezni, bolezni srca in ožilja, respiratornih obolenj. Njihov imunski sistem je prizadet , zato je zdravljenje daljše in večkrat neuspešno. Zaradi debelosti lahko pride do komplikacij pri kirurških posegih in anesteziji, živali potrebujejo dalj časa za okrevanje. Spremembe na srcu in ožilju lahko povzročijo odpoved srca in pogina, predvsem pri hujšem naprezanju.

 

Kako ugotoviti, ali je naš kuža ali mucek predebel?

Optimalna telesna teža ni odvisna le od pasme ampak od velikosti, telesne konstitucije in obsega mišične mase. Najlažji način za preverjanje je, da žival pretipamo v področju prsnega koša. Ob primerni teži lahko rebra brez težav otipamo. Ne smemo pa jih videti. Takrat vemo, da je žival presuha.

 


Kaj storiti, če imamo predebelega psa ali mačko?
Shujšati našega ljubljenčka je skupinsko delo, pri čemer mora sodelovati vsa družina ali celo bližnja okolica. Poleg večkratnih sprehodov je pomembno, da spremenimo način hranjenja. Ne zmanjšujmo obroka ampak raje zamenjajmo navadne brikete z dietnimi. Pri tem se moramo striktno držati navodil koliko lahko kuža ali muc poje na dan. Zavedajmo se, da bo dietna hrana pomagala le, če hranimo le z njo, brez priboljškov ali česa drugega. Če pa naš kuža ne more brez tega, obstajajo na tržišču tudi dietni priboljški. Opozorimo družino, ljudi, ki prihajajo na obisk in okolico, da je naš ljubljenček na dieti, in naj mu ne dajejo dodatne hrane.

 

 

Psi in mačke s prekomerno telesno težo živijo krajši čas kot psi in mačke z normalno. Če je vaš ljubljenček predebel, naredite korak naprej s pravilno odločitvijo, da mu boste pomagali shujšati. Tako se boste vi in on izognili nevšečnostim, ki spremljajo to stanje. Z veliko gibanja, dietno prehrano, redom in disciplino boste vašemu ljubljenčku pomagali do optimalne teže in mu zagotovili dolgo in kakovostno življenje.

 

Kristina Nečemer, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE