Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

V veselje nam je gledati zdrave mucke, ki tekajo, se igrajo in nam nato utrujeni obležijo v naročju, da bi se pocrkljali. Ko pa mucek ni več živahen, vemo, da z njim nekaj ni vredu. Takšno stanje lahko povzroči tudi mačja kuga ali panleukopenija, ki je lahko za našega mucka usodna, če pravočasno ne ukrepamo.

 

 

Mačja kuga je zelo nalezljiva, virusna bolezen necepljenih mačk, ki največkrat prizadane predvsem najmlajše člane mačje družine.


Povzroča jo virus iz družine parvovirusov, ki je soroden virusu pasje parvoviroze. Čeprav spadata v isto družino, se ne prenašata med psi in mački. Prav tako bolezen ni nevarna za človeka. Prenaša pa se med mačkami z direktnim kontaktom preko telesnih izločkov, preko okuženih posod ali drugih predmetov, s katerimi pride žival v stik. Virus lahko prenaša tudi človek, ki je prišel v stik z obolelo mačko ali preide iz okužene mame na njene mladičke preko maternice. V telesu virus napada celice kostnega mozga, prebavnega trakta, limfatičnega in živčnega tkiva, pri brejih povzroči abortuse v zgodnji brejosti, kasneje pa rojstvo nevitalnih muckov.

 

Parvovirus lahko povzroči bolezen pri vseh starostih necepljenih mačk, vendar pa starejše večinoma ne kažejo kliničnih znakov. Inkubacija je 3 do 5 dni, redko do enega tedna. Pojavi se vročina nad 40°C, ki proti koncu pade pod normalo, pod 37°C. Mački bruhajo, pojavi se huda driska, včasih krvava. Ker se ne umivajo, postane dlaka suha in umazana, koža pa neelastična, kar je posledica hude dehidracije. Sedijo zgrbljeni, izražena je tretja očesna veka, zdijo se nam žalostni in utrujeni, glave držijo nad vodo, a ne morejo piti. V ustih se pojavijo razjede, ki poleg vročine povzročijo izgubo apetita. Najbolj prizadane mucke mlajše od 6 mesecev, ki lahko nenadoma poginejo, zato lastniki večkrat pomislijo, da so bili zastrupljeni.

 

 

Bolezen diagnosticiramo s pomočjo odgovorov lastnika, kliničnim pregledom, poleg tega mucku vzamemo kri. Preiskave pokažejo močno znižanje belih krvnih celic, ki so pomembne za obrambo organizma pred raznimi boleznimi. Ker teh celic ni oz. so močno zmanjšane, lahko zbolijo za sekundarnimi boleznimi in prav te znajo biti usodne. Prav tako lahko nekatere druga obolenja povzročijo podobno sliko, kot so levkoza, mačji infekciozni peritonitis...

 

Zdravljenje temelji na podporni terapiji. Virus mora uničiti telo samo, pri tem mu lahko le pomagamo. Najbolj pomembna je infuzija, ki preprečuje dehidracijo. Mucku dajemo antibiotike, da preprečimo nadaljne infekcije ter vitamine in pripravke za izboljšanje imunskega sistema. Ko začne sam jesti, mu ponudimo manjše količine primerne hrane. Omogočiti mu moramo toplo ležišče, kjer bo lahko okreval. Sama terapija lahko traja tudi teden ali dva. Če vztrajamo, lahko mucek ozdravi brez posledic, po prenehanju kliničnih znakov pa še 6 tednov izloča virus.

Proti mačji kugi obstaja preventivno cepljenje. Mucek ima lahko materina protitelesa do 8. ali 10. tedna starosti. Prvo cepljenje opravimo okoli 8. tedna, nato ponovimo čez en mesec. Letne revakcinacije omogočijo dovolj protiteles za zaščito. Poleg mačje kuge s tem cepivom zaščitimo tudi proti herpes in calici virusom, ki povzročata obolenje v zgornjih dihalih in ustni votlini.

 

 

Mačja kuga je zelo nevarna bolezen za našega mucka. Velikokrat jih lastniki pripeljejo prepozno, ko so že podhlajeni in jim ni več pomoči. Zato ga takoj, ko opazimo, da ima znake, odpeljimo k veterinarju. Tam bo deležen ustrezne oskrbe, vendar pa se moramo zavedati, da je lahko kljub terapiji bolezen usodna. Se pa lahko najučinkoviteje borimo s preventivnim cepljenjem in s tem mucka rešimo pred to boleznijo.

Kristina Nečemer, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE