Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

V prihajajoči pomladi bo spet povsod videti ljubke mladičke. Tudi pasji mladički osvajajo srca svojih lastnikov. Veliko lastnikov psičk želi, da bi njihova psička vsaj enkrat imela mladičke in se ne odločajo takoj za sterilizacijo. Vendar pa pri nesteriliziranih samičkah ob ciklusu pogosto prihaja do zapletov. Eden od njih je gnojno vnetje maternice (piometra).

 

 

Kako pride do vnetja maternice?
Med gonjenjem (estrusom) se v psički dogajajo številne hormonske spremembe, ki med drugim povzročijo povečano krčenje maternice, povečano izločanje materničnih žlez, odprt maternični vrat… Vse to pozitivno vpliva na ciklus med gonitvijo, saj se maternica vseskozi čisti. Ko pa se gonitev zaključuje, se maternični vrat zapre, maternica se neha krčiti, v njej pa je še zmeraj nekaj izločkov iz materničnih žlez. Med gonitvijo lahko v maternico vdrejo bakterije, ki se v ugodnem mediju pretirano razmnožijo in povzročijo gnojno vnetje maternice ali piometro. Bakterije izločajo strupe, zaradi katerih se v steni maternice nakopičijo vnetne celice, stena se poškoduje in bakterije ter toksini preidejo v kri, kar je za psičko lahko usodno. Piometra lahko privede tudi do poškodbe in odpovedi ledvic zaradi infekcije.

Kakšne znake opazijo lastniki?
Lastniki povedo, da se je psička pred 4-8 tedni gonila ali da so jo zdravili s kontracepcijskimi hormonskimi pripravki ali pripravki za prekinitev brejosti. Piometra je pogostejša pri psičkah, ki niso sterilizirane in niso nikoli imele mladičkov. Tveganje za piometro se povečuje s starostjo. Več je ciklusov in s tem več hormonskih sprememb.


Lastniki navadno najprej opazijo izcedek iz nožnice, ki je sluzav, belkast do rdeč, najpogosteje gnojen. Razlikujemo odprto piometro (maternični vrat je odprt), kjer opazimo izcedek. Ker se vsebina izceja, se ostali znaki pojavijo kasneje kot pri zaprti piometri. To je druga oblika, kjer izcedka ni, ker je maternični vrat zaprt. Gnojna vsebina se nabira v maternici, povečuje se obseg trebuha in toksini preidejo steno maternice in kri. Takrat se pokažejo tudi ostali znaki, ki se stopnjujejo. Psička je apatična (mirna, poležava, je žalostna), nima apetita, veliko več pije, večkrat gre lulat, lahko bruha in ima drisko.

 

Gnojni izcedek iz nožnice

 

Kako lahko psički pomagamo?
Najbolje je, da psičko čim prej peljemo k veterinarju, ko opazimo izcedek ali druge spremembe obnašanja. Ko se pojavijo znaki zastrupitve krvi z bakterijami in toksini, je lahko življenje psičke že resno ogroženo.


Ko psičko pripeljete v ambulanto, vas bo veterinar povprašal o njeni zgodovini, kdaj se je gonila, koliko je stara, ali je že imela mladičke, kakšne znake ima… Nato bo naredil splošen klinični pregled. Odločil se bo za pregled krvi, ki pokaže vnetje in pregledal funkcijo ledvic. Piometro je treba razlikovati od brejosti, saj so lahko tudi tu klinični znaki in krvna slika spremenjeni. S pomočjo ultrazvoka ali rentgena bo postavil končno diagnozo.

   
Ultrazvok maternice polne tekočine           Rentgenska slika maternice polne tekočine

 

 

Po potrditvi diagnoze je potrebno takojšnje zdravljenje. Najbolj uspešna je kirurška odstranitev maternice. Vzpostaviti je treba tudi tekočinsko ravnovesje, zato že pred operacijo pričnemo z infuzijo tekočin, s katerim hitreje odpravimo toksine iz telesa. Poleg tega je psička po operaciji prejema antibiotike. 

Pri odprti piometri je možna tudi hormonska in antibiotična terapija, vendar pa je ta manj uspešna in je pogosto potrebna še naknadna kirurška terapija.

 

Preventiva gnojnega vnetja maternice

Piometro in ostale nevšečnosti, ki spremljajo psičke, lahko preprečimo s sterilizacijo Najprimernejši je čas pred prvo gonitvijo (pri starosti 6 do 8 mesecev), če je ne mislimo pariti. Če pa ste se vseeno odločili za mladičke, pozorno opazujte psičkino vedenje (v času po gonitvah, ne glede na to, ali se je parila ali ne), kajti pravočasno ukrepanje pri razviti piometri ji lahko reši življenje.

Kristina Nečemer, dr.vet.med.IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE