Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Zima nam še ni prinesla snega (mogoče se bo to v naslednjih dnevih spremenilo), prinesla pa nam je že nizke temperature, predpraznični vrvež, na žalost tudi prve nestrpneže, ki preizkušajo pirotehnične izdelke.

   

Lastniki psov, ki se bojijo pokanja, se že pripravljajo na to, da bodo to obdobje v letu preživeli čim manj stresno.


Za tiste, ki se boste s temi težavami spopadali prvič, pa še nekaj nasvetov.


Psi bodo bolj mirni v zaprtem prostoru. Namesto pesjaka je primernejše stanovanje, garaža, klet, lopa… kjer mu pripravite kotiček z odejo, lahko tudi kletko ali transportni boks, saj se bo tam počutil bolj varno. Dobro je, da kuža ni sam, vendar ga ni treba pretirano tolažiti, saj bo potem pokanje še bolj dojemal kot nekaj, česar se mora bati. Če samo zavetje psa ne umiri dovolj, lahko pri veterinarju dobite pasto z blagim pomirjevalom. Po navodilu veterinarja jo psu stisnete v gobček, učinkovati začne v 15 do 30 minutah, učinek pa traja od 6 pa tudi do 12 ur, torej dovolj časa, da kuža čim manj stresno preživi noč. Pripravek je varen in ne povzroča odvisnosti. Pred uporabo se posvetujte z veterinarjem, tudi v prazničnih dneh smo dosegljivi na dežurnih številkah.

 

Mačke so za razliko od psov bolj dovzetne za stres, vendar tega ne pokažejo na enak način. Mačka v stresu odklanja dotikanje in ljubkovanje, pogosto obiskuje stranišče ali lula drugje po stanovnju. Pojavi se lahko tudi odklanjanje hrane, praskanje in pretirano umivanje. Mačkam je težje pomagati, kadar so v stresu. Včasih je najtežje prepoznati, da je ravno psihološka stiska vzrok za morebitne zdravstvene težave. Pri notranjih mačkah so zelo učinkoviti električni uparjevalci z mačjimi feromoni, ki jih sprostijo. Za krajša obdobja, ki so zelo stresna za mačko, lahko pri veterinarju dobite tudi klasične sedative, ki pa za dolgotrajnejšo uporabo niso ravno primerni. Obiščite našo spletno stran www.zvc.si in med članki boste našli še veliko koristnih informacij.

 

 

Pogosto se tudi zgodi, da psi zaradi strahu ob pokanju pobegnejo. Takrat je pomembno, da je vaš kuža čipiran in vpisan v Centralni register psov. To uredimo že pri mladem psu, ko ga prvič cepimo. Pomembno je, da so podatki v registru pravilni, zato vsako spremembo sporočite na vašo veterinarsko postajo. Kužku ali mucku lahko na ovratnico napišete vaše podatke in telefonsko številko ali mu kupite vgraviran obesek. Izgubo živali (predvsem psa) je potrebno v treh dneh sporočiti na najbližjo veterinarsko postajo. Pokličite bližnja zavetišča (Zavetišče Meli center v Trebnjem ali Zavetišče Turk v Novem Mestu), saj je možno, da so kužka najditelji že predali v njihovo oskrbo ter dajte oglas na radijske postaje, časopis.


Če se k vam zateče kuža ali muca preverite, če ima na sebi kakšne podatke o lastniku (napisano na ovratnici, vgravirano v obesek…). Če nima, ga lahko pripeljete na našo veterinarsko postajo, da preverimo, če ima čip in je v Centralnem registru psov.


Če živali ne morete pripeljati in je v času iskanja lastnika ne morete imeti pri sebi, pokličite najbližje zavetišče - Zavetišče Meli center v Trebnjem ali Zavetišče Turk v Novem mestu. V zavetišču bodo prav tako preverili, če pes ima čip in poskusili najti lastnika. Psi in muce, ki nimajo znanega lastnika, se v zavetišču po obdobju karantene oddajajo novim lastnikom.

Vse tiste, ki uživajo v prazničnem pokanju, bi rada spomnila, da so okoli njih tudi živali, domače in divje, ki jih pokanje zelo vznemirja. Ne uporabljajte pirotehničnih sredstev v neposredni bližini živali in na to opozarjajte tudi druge, ki se tega ne zavedajo.


Za konec bi rada v imenu celotne ekipe Zasebnega veterinarskega centra Lipej-Šerbec vsem bralkam in bralcem, vsem ljubiteljem živali zaželela srečno, zdravo in uspešno leto 2012, njihovim živalskih prijateljem pa veliko zdravja.


Vesna Premru Kržičnik, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE