Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Kakor pri nas, je tudi pri naših hišnih ljubljenčkih zelo pomembna ustna higiena. Ker si kužki in mucki ne morejo sami umivati zobke, smo zanje odgovorni mi. Veterinarji se vsakodnevno srečujemo z različnimi zobnimi obolenji. Zobna gniloba je za razliko od ljudi pri psih in mačkah redka. Pogosteje se srečujemo z obolenjem dlesni in nalaganjem trdih zobnih oblog (zobni kamen). Mladičem pa lahko povzročajo probleme zaostali mlečni zobi.

 


Na zobeh se najprej pojavi mehka obloga, lepljiva snov polna bakterij, ki načenja zaščitno plast obzobnega tkiva. Če obloge s ščetkanjem ne odstranimo, se zaradi nabiranja mineralov iz sline tvorijo trde obloge (zobni kamen), ki dražijo dlesen. Pordelost in oteklina dlesni sta prvi pokazatelj vnetnega procesa (gingivitis). Ne odstranjen zobni kamen ter ne ozdravljeno vnetje vodi do vnetja obzobnih tkiv (paradontoza), kar lahko privede do izpadanja zob. Zobni kamen predstavlja tudi žarišče bakterij, ki se lahko po krvi prenesejo po telesu in povzročijo vnetje srčnih zaklopk, ledvic ali jeter.

 

zobni kamen, gingivitis

 

Kako opaziti, da ima vaš ljubljenček probleme z zobmi in dlesnijo?
Največkrat lastniki najprej opazijo neprijetni zadah iz ust ali povedo, da njihov ljubljenček odklanja trdo hrano ali žveči samo na eni strani ust. Lahko se pojavi tudi pretirano slinjenje (slina je lahko krvava) in izpadanje zob.

Na nastajanje zobnega kamna vpliva tudi prehrana. Zobni kamen hitreje nastaja, če ljubljenčke hranimo z mehko doma pripravljeno hrano, kakor pri hranjenju z briketi. Vašim ljubljenčkom lahko ponudite različne priboljške, ki s svojo trdostjo, obliko ali vsebnostjo določenih snovi ugodno delujejo na mehke zobne obloge in jih med glodanjem nežno odstranjujejo. Psom lahko ponudite surove ali kuhane velike goveje kosti. Kosti naj bodo dovolj trde, da si bodo z njimi čistili zobke. Ne smejo se jih najesti, saj lahko pri občutljivih psih to privede do driske ali zaprtja. Če vaš kuža ni preveč izbirčen, mu lahko ponudite tudi korenje.

 

  

 

Priboljške in gumijaste igrače za nego zob najdete v vseh trgovinah za male živali. Kljub vsem kostem, igračam in priboljškom pa je najpomembnejša preventiva ščetkanje zob. Na ščetkanje je potrebno navajati že mladička, čas pa si je potrebno vzeti vaj vsaki drugi dan. Uporabljati moramo paste namenjene živalim, saj naše zaradi vsebnosti flora niso primerne.

 


S ščetkanjem lahko odstranimo mehke zobne obloge, trde (zobni kamen) pa je potrebno odstraniti z ultrazvočno napravo za čiščenje zob. Čiščenje zobnega kamna v naši ambulanti opravljamo v dopoldanskem času, saj je živali potrebno anestezirati. Po odstranitvi zobnih oblog, zobe s posebno pasto spoliramo, majave in poškodovane pa odstranim. Pri močnem vnetju dlesni morajo živali pred in po posegu prejemati antibiotik.

 


priprava mačke na čiščenje zobnega kamna in poliranje zob

 

Zobni kamen in vnetja se navadno pojavljajo pri psih starejših od treh let. Pri mladičih pa se pogosteje srečujemo z zaostalimi mlečnimi zobi. Mlečne v stalne zamenjajo med 4. in 6. mesecem starosti. Vsak zaostali mlečni zob moti rast stalnega, razvije se lahko nepravilen ugriz, zato ga je potrebno čim prej odstraniti.
Pomembno je, da že mladička navajamo na pregled ustne votline, čim večkrat mu je potrebno dvigniti ustnice, pogledati dlesni in odpreti gobček. Tako bomo veterinarji lahko pri vsakem pregledu z lahkoto preverili tudi stanje zobkov in dlesni. Poleg pravilne prehrane in rednega ščetkanja zob je to najboljša preventiva, da bodo vaši ljubljenčki imeli lep in bel nasmeh.

 

Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE