Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Način življenja, komercialna hrana, urbano okolje (cigaretni dim, smog, pesticidi,…) pripomorejo k temu, da se tudi pri naših kosmatincih čedalje večkrat pojavi diagnoza rak. Lastniki, ki se srečajo s to diagnozo, so navadno zelo pretreseni in ne pričakujejo, da njihovemu ljubljenčku lahko še kako pomagamo.


Limfom je tumor celic imunskega sistema (limfocitov). Pri psih se najpogosteje pojavi multicentrični limfom, kjer pride do povečanja ene ali več površinskih sistemskih bezgavk. Pri mačkah pa sta pogostejša mediastinalni (spremenjen timus ali bezgavke prsnega koša) in alimentarni limfom (spremembe na prebavnem traktu). Tumor se lahko pojavi tudi na koži, očesu, ledvicah, centralnem živčnem sistemu in v nosni votlini.

 

MULTICENTRIČNI LIMFOM se pogosteje pojavlja pri srednje starih in starejših psih. Lahko se pojavi pri katerikoli pasmi psov ali križancih, pogosteje pri nemških bokserjih, rotwailerjih, zlatih prinašalcih, bernardincih, labradorcih in angleških buldogih. Lastniki navadno opazijo povečano eno ali več bezgavk (pod spodnjo čeljustjo, za kolenom,…) drugače so živali ješče in živahne. Lahko pa se pojavi tudi povišana telesna temperatura, neješčnost, prekomerno pitje in uriniranje, bruhanje in driska. Da gre za limfom, lahko veterinarji hitro ugotovimo s tankoigelno biopsijo bezgavke. Za žival poseg ni boleč, saj v spremenjeno bezgavko samo zapičimo tanko iglo, da si lahko nato celice pogledamo pod mikroskopom, kjer ločimo vnetje od limfoma.

 


MEDIASTINALNI LIMFOM se pojavi na timusu ali bezgavkah prsnega koša in se pogosto pojavlja tako pri mačkah kot pri psih. Pri mladih mačkah je najpogosteje v povezavi z okužbo z virusom mačje levkoze. Tumor pritisne na limfne žile in povzroči izliv tekočine v prsno votlino, kar se kaže z oteženim dihanjem. Lahko se pojavi tudi kašljanje in pri psih povečano pitje in uriniranje. V takih primerih priporočamo rentgensko slikanje prsnega koša in v primeru vidnih mas ultrazvočno vodeno punkcijo mase ali tekočine, kjer celice pogledamo pod mikroskopom.

 


ALIMENTARNI LIMFOM se največkrat pojavi na tankem črevesju, lahko tudi na želodcu, debelem črevesju in črevesnih bezgavkah. Lahko se pojavi kot posamična masa ali difuzno po celem črevesju. Največkrat lastniki pridejo zaradi kroničnega bruhanja in driske, hujšanja in neješčnosti. Čedalje več živali ima alergijo na hrano, kar lahko vodi do kroničnih vnetij in kasneje do limfoma; dokazano pa je, da ga povzroča tudi cigaretni dim, ki ga vaši ljubljenčki pasivno dihajo. Tukaj se za diagnostiko poslužujemo ultrazvočnega pregleda trebušne votline, včasih pa je potrebno živa tudi anestezirati, odpreti trebušno votlino in v primeru mas na črevesju ali bezgavkah vzeti vzorec za preiskavo.


Ko imamo pred sabo potrjeno diagnozo, da gre za limfom, je potrebno narediti podroben klinični pregled živali, da vidimo, v kakšnem zdravstvenem stanju je žival in koliko se je limfom že razširil na druge organe (pregled krvi, rentgen prsnega koša, ultrazvok trebušne votline in pri mačkah test na mačji aids in levkozo).

 

Za terapijo limfoma je potrebna sistemska kemoterapija. Marsikateri lastnik misli, da je kemoterapija povezana z velikim trpljenjem živali in noče svoje ljubljenčke mučiti z njo. Vendar to ne drži. Pri človeku poskušajo s kemoterapijo vedno povsem ozdraviti, ne glede na hude stranske učinke. Živali pa ne bi nikoli mogli razložiti, zakaj se počuti tako slabo, zato je pri njih na prvem mestu dobrobit in ohranjanje kvalitetnega življenja med in po terapiji. Uporabljajo se nižje doze kemoterapevtikov, zato so tudi stranski učinki manjši. Ker so zdravila usmerjena na hitro deleče se celice, kot so tumorske celice, imajo stranski učinek predvsem na prebavni trakt, kar se kaže s slabostjo, bruhanjem in drisko ter na kostni mozeg (živali so bolj povržene infekcijam). Vse to lahko uspešno kontroliramo z zdravili.


Z zdravljenjem lahko našim ljubljenčkom podaljšamo življenje za 6 mesecev, leto ali celo več, odvisno od lokacije limfoma in njegove razširjenosti. Predvsem pa se vsi zavzemamo za to, da je vaš ljubljenček ta čas, ki ga še lahko preživi z vami, vesel in razigran.

Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE