Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

V veterinarsko ambulanto je prišla lastnica 4 leta starega zlatega prinašalca, ki je imel težave z dlako. Že nekaj mesecev se ji je zdelo, da dlaka ni tako svetleča, kot včasih, čeprav ni bilo nobene spremembe v prehrani. Dlaka mu je precej izpadala, na korenu repa je bil že čisto brez dlak, tudi na obeh straneh prsnega koša je bila vse bolj redka.

 

 

Ker se je kuža precej praskal, je vztrajno nanašala kožne polive proti zunanjim zajedavcem, pa ni bilo nobenega izboljšanja. Vse skupaj jo je začelo bolj skrbeti, ko je kuža postajal vse bolj len, več je pil, pa tudi zredil se je brez da bi imel povečan apetit. Veke je imel otečene oz. zadebeljene, zato je bil videti otožen, žalosten.


Splošni klinični pregled in osnovne krvne preiskave niso pokazale drugih odstopanj kot povišan holesterol in lipide. Tudi preiskave kože niso pokazale nič drugega kot normalno mešano prekritost kože z bakterijami in glivicami. Ker je bila zaspanost, lenost in pridobivanje teže ob sočasnih težavah s kožo precej moteče za lastnico, smo se odločili za merjenje nivoja ščitničnih hormonov v krvi. Rezultati so pokazali precej zmanjšane vrednosti in s tem smo potrdili diagnozo: Hipotireoidizem (zmanjšano delovanje ščitnice). Pes je začel jemati sintetične ščitnične hormone in po v nekaj tednih je lastnica opisovala, da se je njen kuža ponovno rodil. Dlaka je bila spet gosta, svetleča, kuža pa živahen kot še nikoli.

 

Hormoni ščitnice so nujno potrebni za normalno delovanje vsake celice v telesu. Odgovorni so za rast (zaradi prirojenega pomanjkanja se pojavlja zaostalost v rasti in mentalnem razvoju), metabolizem ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, zagotavljajo telesu, da ima ravno pravo količino energije za optimalno delovanje.


Vzroki za pojav bolezni so pogosto neznani. Lahko jo sproži avtoimuno vnetje ščitnice, ciste, tumorji ščitnice ali hipofize, ki uravnava delovanje ščitnice, nekatera zdravila, vzrok za pojav pa je lahko tudi pomanjkanje joda v hrani.

 

Hipotireoidizem se najpogosteje pojavlja pri srednje starih psih, pogosteje zbolevajo zlati prinašalci, dobermani, jazbečarji, irski setri, pudlji, doge, bokserji… Zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov imajo zmanjšan celični metabolizem, pridobivajo na teži brez povečanega apetita, slabo prenašajo mraz, pojavijo se kožne spremembe (obojestranska simetrična nesrbeča brezdlačna mesta, nesvetleča lomljiva dlaka, vnetja kože), če v tej fazi bolezen ni prepoznana in zdravljena, pa se lahko pojavijo tudi krči, napadi, krožno gibanje, paralize živcev,pogin.

 

 

Z merjenjem nivoja ščitničnih hormonov v krvi lahko postavimo diagnozo in določimo količino sintetičnih hormonov, ki naj bi psu omogočili zdravo življenje. S periodičnimi kontrolami nivoja hormonov lahko tudi kasneje ta odmerek prilagodimo. Terapija je v vsakem primeru doživljenjska.

Če imamo psa, ki je bolj len, ima težave s povečano telesno težo, hkrati pa tudi spremembe na koži, moramo pomisliti tudi na morebitne težave s ščitnico. Če preiskava krvi pokaže premajhno količino hormonov, lahko z dodajanjem le-teh psu precej izboljšamo kvaliteto življenja in podaljšamo življenjsko dobo.

 

Vesna Premru Kržičnik, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE