Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Še ena eksotična bolezen? Niti ne, je čedalje pogostejša bolezen pri naših ljubljenčkih. IMHA je stanje, ko pacientov imunski sistem napada svoje lastne celice- rdeče krvničke. Te začnejo v velikem številu propadati, kar privede do slabokrvnosti oziroma anemije.

 


Pojavlja se pri psih in mačkah. Pri psih je v večini vzrok neznan, lahko pa je posledica okužbe vašega ljubljenčka s krvnimi paraziti (Babesia, Erlichia), ki jih prenašajo klopi. Ti paraziti stimulirajo imunski sistem, da uničuje okužene rdeče krvničke. Problem nastane, ko pride do pretirane stimulacije imunskega sistema, da ta začne napadati tudi normalne, neokužene rdeče krvnicke. Prav tako lahko pretirano reakcijo imunskega sistema sprožijo tudi določena zdravila ( penicilini, trimethoprim-sulfa in methiamezol), novotvorbe (hemangiosarcom in lymphosarcom) ali celo vakcine z żivim oslabljenim virusom. Ugotovljeno je tudi, da so k tej bolezni bolj nagnjene samičke ter določene pasme ( koliji, koker španjeli in irski setri).
Pri mačkah lahko sproži bolezen infekcija z virusom mačje levkoze ali okužba z mikoplazmo ( Mycoplasma hemofelis), ki jo prenašajo bolhe.

Kako prepoznati znake bolezni?
Žival je oslabela, brez energije, nima apetita, sluznice so blede ali celo rumeno obarvane, urin je temno rumen ali rjav. Dostikrat je tudi povišana temperatura. V hudih primerih tudi pospešeno dihanje. Zato je nujno potrebno obiskati veterinarja.
Vaš veterinar bo naredil ogromno testov, vendar nobeden ni zanesljiv.
Diagnoza se postavi na podlagi izključevanja drugih vzrokov za anemijo in na podlagi odziva na terapijo za IMHO. Pogleda se osnovna krvna slika. Potrebno je ugotoviti ali je za pomanjkanje rdečih krvničk vzrok njihov propad ali povečana izguba v obliki krvavitve (npr. zastrupitev s podganjim strupom) ali pa se rdeče krvničke ne tvorijo zadosti ( obolel kostni mozeg, pomanjkanje železa...). Potrebno je tudi ugotoviti, če se krvničke obnavljajo.

Zakaj so pomembne rdeče krvničke?
Rdeče krvničke prenašajo kisik in odnašajo ogljikov dioksid po vsem telesu. Kisik je nujno potreben za obstoj vseh celic v telesu. Tudi normalno rdeče krvničke propadajo od starosti in na novo nastajajo v kostnem mozgu. Kadar pride do pretiranega propadanja r. krvničk, je telo v pomanjkanju s kisikom. Prihaja do poškodb celic, vranica, v kateri se razgrajujejo r. krvničke je preobremenjena in se poveča, prav tako so preobremenjena jetra z predelavo železa v obliki bilirubina. Ta se nabira v krvi in obarva sluznice rumeno (ikterus oziroma zlatenica). Lahko pride še do večjih komplikacij in sicer do aktivacije sistema, ki povzroča propad r. krvničk v žilah, namesto v vranici in do nastanka številnih trombov. Temu pravimo diseminirana intravaskularna koagulacija- DIC ali tromboembolična bolezen. V takšnih primerih je smrtnost zelo visoka, saj żival nenadoma pogine zaradi številnih
strdkov.

Kako zdravimo?
V primeru infekcij zdravimo z antibiotikom, pri Babeziji je uspešen tudi imidocarb. S tem odpravimo samo infekcijo. Glavni del terapije, včasih tudi edini potreben terapevtik je kortikosteroid. Daje se ga dlje časa, prinekaterih tudi doživljenjsko, da se bolezen ne ponovi. Kortikosteroid je hormon, ki zavre delovanje imunskega sistema. Pri dolgoročni uporabi ima številne stranske učinke kot so tanjšanje kože, infekcije mehurja, sluhovodov in nastanek Cushingovega sindroma.
Žal pa bi brez zdravljenja žival kmalu poginila. V primeru zelo hude anemije ali celo razvoja tromboembolične bolezni je še potrebna transfuzija.

IMHA je resna bolezen z visoko umrljivostjo. Žal jo tudi na naši kliniki pogosto diagnosticiramo. Sami lahko preventivno vsaj v manjši meri preprečite oblike, ki se razvijejo zaradi bolhic in klopov ali mačje levkoze in sicer z rednim dajanem ampul proti zunanjim zajedalcem in cepljenjem mačk proti mačji levkozi. V večini primerov pa vzrok bolezni in preventivni ukrepi še niso znani.

Monika Prvulovič, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE