Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Vse pogosteje se v naši ambulanti srečujemo z različnimi rakavimi obolenji. Več kot polovica primerov mas v trebušni votlini predstavljajo mase na vranici. Vendar moram poudariti, da vsaka masa na vranici ni maligni tumor in da se kar nekaj zgodb konča srečno.

Na vranici lahko nastanejo hematomi (podlivi krvi zaradi poškodbe), benigna nodularna hiperplazija, vnetni procesi, benigni tumorji (hemangiom) ali maligni tumorji. Pri psih, predvsem pri velikih pasmah (nemški ovčar, labradorec,...), je najpogostejši maligni tumor hemangiosrakom, pri mačkah sta bolj pogosta limfom in mastocitom.

 

Večkrat k nam pridejo pacienti šele takrat, ko je masa na vranici že tako velika, da pritiska na sosednje organe ali le ta poči in žival začne krvaveti v trebušno votlino. Zaradi izgube krvi postanejo apatične, nehajo jesti, sluznice so blede in pospešeno dihajo. Analiza krvi pokaže anemijo, z ultrazvokom pa odkrijemo tekočino v trebušni votlini in maso na vranici. Pri mnogih masah lahko diagnozo dobimo že samo s tanko igelno biopsiojo, pri vranici pa nam to nikoli ne da dokončne diagnoze, potrebna je odstranitev vranice in patohistološka preiskava. Postavimo lahko samo sum na maligni tumor, če z ultrazvokom odkrijemo metastaze na drugih organih (največkrat na jetrih in srcu). Pri masah, ki počijo in že krvavijo, je edina terapija splenektomija (kirurška odstranitev vranice) s predhodno transfuzijo krvi. Zelo je priporočljivo čim hitreje odstraniti vsako maso na vranici, saj lahko kadarkoli poči in začne krvaveti.

 

Pred 3 meseci je v našo ambulanto prišel 9 let star nemški bokser. Kuža je 2 dni bruhal, bil je apatičen in ni hotel jesti. Izvidi krvi so pokazali rahlo anemijo, močno infekcijo ter povišane encime jeter in trebušne slinavke. Trebuh je bil boleč, zato sem se odločila tudi za pregled z ultrazvokom, ki je pokazal veliko maso na vranici, vnetje okolnega maščobnega tkiva in trebušne slinavke. Ni bilo vidnih sprememb na jetrih ali drugih organih. Ker ima kuža že nekaj časa diagnosticirano srčno aritmijo, se lastniki niso takoj odločili za operativno odstranitev vranice. Poslali smo ga še na CT, s katerim so potrdili, da v telesu ni vidnih metastaz. Ker je bil kuža po tekočinski terapiji in antibiotikih sicer boljši, še vedno pa ni hotel jesti in je bruhal, smo se morali odločiti za splenektomijo. Operacija je potekala brez zapletov in kuža je že naslednji dan začel jesti. Masa na vranici je imela 20 cm premera, na drugih organih ni bilo posebnosti.

 

 

Vranico smo poslali na patohistološko preiskavo in s strahom pričakovali rezultate, saj smo zaradi starosti in pasme psa pričakovali maligni tumor. Rezultat je bil vnetni proces na vranici, najverjetneje zaradi predhodne poškodbe vranice. Kuža se sedaj počuti odlično in spet veselo skače okoli.

Ker naši ljubljenčki velikokrat ne pokažejo kliničnih znakov, dokler ne začnejo krvaveti ali se pojavijo metastaze na drugih organih, lahko manjše mase na vranici odkrijemo samo s preventivnimi rutinskimi ultrazvočnimi pregledi.

Tina Bukovec dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE