Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Ko pade odločitev za nakup novega kužka, pogosto razmišljamo tudi o mladičkih določenih pasem, ki so nam všeč. Ob pregledovanju oglasov pa hitro ugotovimo, da se je težko pravilno odločiti. Naj bo mladiček čistokrven brez ali z rodovnikom, ga bomo kupili v tujini ali doma, je veterinarsko pregledan in cepljen pred oddajo ali ne, so nam pomembne lastnosti značilne za določeno pasmo ali bomo imeli križanca… O vseh teh vprašanjih bi lahko dolgo razpravljali, vsak ima svoje mnenje, za vsakega kužka obstaja topel dom, ki si ga zasluži.
Tokrat bi rada napisala nekaj več o nabavi pasemskih mladičev.
Ne glede na to, ali je bila paritev načrtovana ali ne se v leglu mladiči lahko precej razlikujejo. Nekateri so bolj živahni, vedno lačni in pridno pridobivajo na teži. Včasih najdemo tudi kakega zaspančka, ki začne zaostajati v rasti in ga tudi psička začne nekoliko zanemarjati. V takem primeru posumimo tudi na prirojene napake na srcu. Hujše napake so navadno usodne, z manjšimi napakami pa lahko psi relativno normalno živijo. Prej ko napako odkrijemo, lažje lahko takemu psu omogočimo kvalitetno in dolgo življenje. Zato je pregled mladičev pred oddajo tako pomemben.

Prirojene napake srca se pojavljajo pri vseh pasmah psov, tudi pri mešančkih, so pa nekatere pasme bolj nagnjene k določenemu tipu srčne napake. Pogosteje so prizadeti pudlji, kokeršpanjeli, nemški ovčarji, kavalirji, špringeršpanjeli, pomeranci, bokserji, doge, psi pasem tipa bul… Za nekatere pasme je Kinološka zveza Slovenije predpisala pregled srca pred izdajo vzrejnega dovoljenja.

 

   

Najpogostejše napake v razvoju srca:
-defekt srčnega pretina; gre za luknjico med levim in desnim prekatom, ki je lahko deloma zaprta s prepustno membrano, zaradi katere prihaja do mešanja krvi, zaostajanja krvi v žilah pred srcem, razširitve srčni votlin… usodnost napake je odvisna od velikosti defekta
-perzistentni duktus arteriosus; pogosta srčna napaka, ko ob rojstvu ne pride do popolnega zaprtja
žilne povezave med aorto in pljučno arterijo (pred rojstvom se po njej pretaka kri, ko pa začne mladič
sam dihati, se ta navadno čisto zapre), tudi v tem primeru prihaja do mešanja venske in arterijske krvi
in pride do volumenske preobremenitve srca in posledično odpovedi
-stenoza aorte; zožitev na mestu, kjer kri iz srca teče v aorto in naprej po telesu, je lahko posledica
vezivnih vozličkov ali trakov, lahko se pojavu vezivni prstan pri aortnih zaklopkah, otežen je odtok krvi
iz srca in pride do razširitve srčnih votlin
-stenoza zaklopke pljučne arterije;
-nepravilnosti (displazija) zaklopk med preddvorom in prekatom v levi in/ali v desni polovici srca
-kombinacije naštetih prirojenih napak

Resnejše napake zaznamo pri pregledu srca s stetoskopom. Lahko je slišen šum na določenih mestih, tipičnih za posamezne napake. Večino napak potrdimo ali izključimo z ultrazvočnih pregledom srca, moramo pa upoštevati tudi dejstvo, da se med odraščanjem srce še spreminja, nekatere napake lahko izzvenijo, druge pa se poslabšajo s starostjo. Vse življenjsko ogrožujoče napake je možno operirati tudi pri psih, vendar te posege delajo večinoma v tujini na velikih kardioloških veterinarskih
klinikah.

Dobri rejci zelo skrbno načrtujejo parjenja svojih psičk, izbirajo najboljše očete za leglo njihove psice, poskrbijo, da imajo starši opravljene zahtevane preglede pred parjenjem, ne obremenjujejo psic s prepogostimi brejostmi, ob kotitvi mladičev poskrbijo za udobje in zdravstveno oskrbo, dajo mladičke veterinarsko pregledati in pravočasno cepiti, poskrbijo za odpravo zajedavcev… Ker vse to prinese nemalo stroškov je na žalost še vedno preveč psic parjenih samo z namenom zaslužka s prodajo mladičev kake iskane pasme, ki niso pred oddajo pregledani in cepljeni.

Vesna Premru Kržičnik, dr.vet.med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE