Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

 

Zgodnje odmiranje zarodkov

 

V zgodnji fazi, torej še preden se zarodki vgnezdijo v maternico, največkrat ni opaziti bolezenskih znamenj. Usoda odmrlega ploda je različna. Lahko ga organizem vsrka (resorbira) ali zvrže (abortira). Če žival odmrlega ploda ne izvrže, je v poznejšem razvojnem obdobju izpostavljen različnim spremembam: posušitvi (mumufikaciji), omehčanju (maceraciji) ali pa gnilobnemu razkroju.

 

Zvrgavaje (abortus)

 

Abortus je predčasno rojstvo živega (prezgodaj rojeni živi mladiči so praviloma nevitalni in kmalu poginejo) ali mrtvega mladiča. Edino znamenje, ki kaže na abortus so prezgodnji popadki in iztiskanje plodov. Po abortusu psica le te največkrat požre, tako da lahko opazimo le izcedek iz nožnice.

 

Včasih opazimo med brejostjo krvav (temnozelen, črn) ali gnojni izcedek iz spolovila. To je lahko znamenje bližajočega abortusa, lahko pa je psica že zvrgla. V vsakem primeru je nujen obisk veterinarja.

 

Vzroki za zvrgavanje:

  • pri zarodkih - različne motnje v razvoju, dedni dejavniki
  • pri psici - hormonske motnje, motnje v prehrani, poškodbe organov, zastrupitve, težka obolenja
  • dejavniki okolja
  • mikroorganizmi

Mikroorganizme, ki povzročajo okužbe in zvrgavanja delimo v specifične: bruceloza, toksoplazmoza, parvoviroza, pasja kuga, pasji herpes virus in nespecifične, ki jih povzročajo povsod prisotni mikroorganizmi (koli bakterije, streptokoki,...). Ti prizadenejo predvsem živali, pri katerih je higiena pomanjkljiva.

 

Krvavitve iz maternice breje živali

 

Krvavitev iz maternice je posledica poškodb posteljice in maternične stene. Omenjena tkiva so med brejostjo dobro prekrvavljena, zato so bolj občutljiva za udarce in druge poškodbe.

 

Ob lažjih krvavitvah organizem nakopičeno kri oziroma njene sestavine vsrka nazaj, posteljica pa včasih priraste na maternično steno, kar lahko povzroča različne motnje v poporodnem obdobju

 

Zastajanje ali kopičenje gnoja v maternici – PIOMETRA

 

Predispozicijo psice do gnojnega vnetja maternice v času po končanem gonjenju ustvarja hormon, ki sicer skrbi za normalen potek brejosti - progesteron. Progesteron v maternici zadebeli sluznico, aktivira maternične žleze, gibljivost stene pa se zmanjša. V notranjosti maternice se pričnejo nabirati njeni izločki, ki predstavljajo odlično osnovo za rast bakterij. Dodaten dejavnik, ki prispeva k vnetju, je manjša obrambna sposobnost organizma, ki je pogojena z visoko koncentracijo progesterona v krvi psice v prvih treh mesecih po končanem gonjenju. Nevarnost bolezni pa se poveča, če brejost prekinemo s hormonsko injekcijo.

 

Nenormalni položaji maternice med brejostjo

 

Zavitje maternice okoli svoje podolžne osi se najpogosteje zgodi pred samim porodom, včasih pa že med brejostjo, posebej v drugi polovici.

 

Znamenja so odvisna od stopnje zavitosti. Če se zavije za manj kot 90°, ponavadi ne opazimo nobenih znamenj, ker krvni obtok v materničnih vezeh in steni ni moten in ker žival ne čuti bolečin. Pri močneje zavitih maternicah pa so izraženi zunanji znaki bolečin, ki jih žival čuti zaradi napetih materničnih vezi in motenj v krvnem obtoku.

 

Maternične kile so lahko trebušne in dimeljske. Povzročijo jih lahko močni udarci, padci, nerodni skoki, ki pretrgajo mišice v trebušni steni. Ta pa lahko poči tudi, če je preveč napeta zaradi čezmernega števila plodov.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE