Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Zaradi pogostosti pojavov teh obolenj in patofiziološke kompleksnosti bomo tokrat govorili o vzrokih za nastanek, tipičnih znakih, zdravljenju in preventivi vnetij sluhovoda.

 

Vnetje zunanjega sluhovoda (Otitis externa) pri psih

 

Vnetja zunanjega sluhovoda so pogoste težave psov, ki prihajajo v veterinarske ambulante. Po nekaterih podatkih predstavljajo kar 15% vseh pasjih pacientov. Zaradi pogostosti pojavov teh obolenj in patofiziološke kompleksnosti bomo tokrat govorili o vzrokih za nastanek, tipičnih znakih, zdravljenju in preventivi vnetij sluhovoda.


Zunanji sluhovod je cev, ki vodi v samo uho in se konča z bobničem. Pri psih različnih pasem je različno dolg, pri največjih tudi več kot 10 cm. Znotraj sluhovod pokriva koža s številnimi žlezami, ki izločajo ušesno maslo (cerumen). V koži sluhovoda so tudi dlačni mešički, različno gosto posejani pri različnih pasmah.

 

Zunanji sluhovod je zaradi svoje anatomske oblike in mikroklimatskih pogojev idealno gojišče za razvoj bakterij in glivic. Ušesno maslo, umazanija, vlaga, zunanji zajedavci (ušesne garje), dlake v sluhovodu, alergije, semena trav in drugi tujki so pogosti dejavniki, ki omogočajo nastanek vnetja. Ti dejavniki porušijo naravno ravnovesje mikroflore v sluhovodu, zato se začnejo razraščati patogene bakterije in glivice. Vnetje sluhovoda se pojavlja pri vseh pasmah in pri mešancih, nekatere pasme psov pa so še posebej nagnjene k tem vnetjem. Predisponirane pasme so predvsem zlati prinašalci, labradorci, kokeršpanjeli, pudlji in druge pasme psov z dolgimi visečimi uhlji, ter pasme, za katere je značilna gostejša poraščenost sluhovoda z dlakami (maltežan, ši-cu, pekinčan…).

 

Vnetja zunanjega sluhovoda so pogostejši pri psih z dolgimi, visečimi uhlji.

 

Najpogostejši klinični znaki ob vnetju zunanjega sluhovoda pri psih so stresanje z glavo, držanje glave postrani, praskanje za ušesi, izcedek in neprijeten vonj iz sluhovoda. Ob dotikanju kažejo psi znake neugodja, odmikajo glavo, nekateri pa nam celo nastavljajo oboleli uhelj in sluhovod. Vnetje sluhovoda lahko poteka v akutni ali v kronični obliki. Kronična oblika se razvije predvsem v primerih, ko je vzročni dejavnik prisoten dalj časa, ali ko se večkrat ponavlja.

 

Pogled na vneti sluhovod-rdečina, oteklina, izcedek.

 

Praskanje je pogost znak vnetja sluhovoda.

 

Pri pregledu se veterinar natančno pogovori z vami o zgodovini pojavov vnetij sluhovoda pri vašem psu. Po splošnem pregledu sledi še natančen pregled ušes in sluhovodov z otoskopom. Na ta način lahko vidimo sam sluhovod vse do bobniča, opazimo znake vnetja-rdečino, oteklino, bolečino, izcedek. Velikokrat je sam sluhovod zaradi vnetja zožan, boleč, zamašen z izcedkom. V teh primerih mora biti pregled opravljen zelo pazljivo, pogosto je potrebna sedacija, v primeru zamašitve sluhovodov pa spiranje. Za usmerjeno zdravljenje je pogosto potrebno narediti bris sluhovoda ter mikroskopsko pregledati nativen in pobarvan vzorec. Na ta način izoliramo glivice, bakterije in zajedavce.

 

Pogled skozi otoskop v vneti sluhovod.

 

Pri pregledu sluhovodov si pomagamo z otoskopom.

 

Pri zdravljenju vnetja sluhovodov težimo k identifikaciji in odpravljanju osnovnega vzročnega dejavnika (alergije, paraziti, bakterije, glivice…). V blažjih, enostavnih primerih vnetja poteka zdravljenje lokalno, pri težjih oz. kroničnih vnetjih pa je potrebna tudi sistemska terapija.

 

Lastniki psov lahko veliko naredijo, da preprečijo pojav vnetja sluhovodov. Zagotoviti je potrebno pogoje, ki zagotavljajo normalne mikrobiološke pogoje v sluhovodih. Na tržišču je na voljo veliko preparatov za preventivno čiščenje sluhovodov. Pri čiščenju se ravnajte po navodilih proizvajalca. Uporabo različnih palčk odsvetujemo zaradi nevarnosti poškodbe bobniča.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE