Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Mnogi vzreditelji še vedno pustijo oslabele, nemočne in osirotele mladičke brez pomoči. Usoda le teh je zelo žalostna. Vendar bi se vsak vzreditelj moral zavedati, da je on odgovoren za rojstvo mladičev, ker se je on odločil, da pari svojo psico. Zato mora tudi skrb za mladiče večkrat prevzeti v svoje roke.

 


Psica lahko pogine po porodu, ni sposobna skrbeti za svoje mladiče zaradi bolezni ali ima preveliko število mladičev v leglu. Rešitev v takem primeru je umetno hranjenje. Tisti, ki zagovarjajo pokončevanje nadštevilnih mladičev, si lajšajo vest z razlago, da gre za zaščito psice. Vendar lahko danes zaščitijo psico že pred gonitvijo, ko pa so na svetu majhni psički, so zanje vzreditelji dolžni pravilno poskrbeti.

 

Vsakdo, ki čaka na mladiče, je najbolje, da si že prej priskrbi stekleničko za hranjenje mladičev in že pripravljen komercialni mlečni nadomestek za prehranjevanje mladičev po rojstvu. Nadomestek pa lahko pripravimo tudi iz kravjega mleka, ki ga obogatimo tako, da ustreza pasjim potrebam. Kvalitetna sestava mleka je nujna, da mladiči v prvem tednu podvojijo telesno težo. Mleko psic se močno razlikuje od kravjega, kar je razvidno iz preglednice 1. V preglednici je prikazana tudi sestava humaniziranega mleka za dojenčke. Razvidno je, da so mlečne mešanice za dojenčke popolnoma neprimerne za hranjenje pasjih sesnih mladičev.

 

SESTAVA NEPOSNETO KRAVJE MLEKO HUMANIZIRANO MLEKO MLEKO PSICE
Voda 87,6 86,9 77,2
Suha snov 12,4 13,1 ↑22,8
Suhe beljakovine 3,3 1,7 ↑8,08
Surova maščoba 3,8 2,4 ↑9,76
Mlečni sladkor 4,7 0,8 ↓3,5
Kalcij 0,12 0,162 0,28
Fosfor 0,095 0,051 0,22

Preglednica 1: Sestava kravjega, humaniziranega in pasjega mleka

 

Ta podatek moramo upoštevati, kadar sami hranimo mladiče od rojstva in ko pričnemo mladiče dohranjevati. Če se tega navodila ne držimo, povzročimo prebavne motnje pri psičkih – driske. Prebavne motnje povzroča mlečni sladkor, zato dodajamo skuto, v kateri je mlečni sladkor skoraj v celoti razgrajen. Kravje mleko obogatimo tako, da mu dodamo olje, skuto in rumenjak po receptu, ki je prikazan v preglednici 2.

 

ŽIVILO KOLIČINA
Neposneto kravje mleko 360 ml
Jajčni rumenjak 50 g
Rastlinsko olje 40 g
Nemastna skuta 530 g
Min. - vitaminski dodatek 10 g

Preglednica 2: Mlečni nadomestek za psičke

 

Vsak dan pripravimo sveže mleko in ga hranimo čez dan v hladilniku.

 

 

V prvih dveh tednih hranimo mladiče s pomočjo posebnih stekleničk za sesanje pasjih mladičev ali stekleničk za nedonošene dojenčke, ker sami še ne znajo piti.

 

Zelo je pomembno, da stekleničko skrbno očistimo in prekuhamo ali steriliziramo z razkužilom in temeljito speremo pred vsako uporabo.

 

Hrano premešamo v mešalcu, da ne vsebuje grudic, vlijemo v stekleničko in postavimo v vročo vodo, da se hrana segreje na telesno temperaturo (približno 38ºC). Pred začetkom hranjenja preverimo temperaturo tekočine na svoji koži in s tem preprečimo poškodbe ustne sluznice pri mladičkih, ki bi dobili prevroče mleko.

 

Sprva hranimo mladiče vsaki dve uri (šest obrokov dnevno), po treh tednih pa lahko število obrokov zmanjšamo na tri oziroma štiri. Obroki si naj sledijo v enakem časovnem zaporedju. Nočni premor počasi podaljšujemo. Mladiči nas bodo z jokom opozorili na naše napake in sicer premalo hrane, predolge časovne razmike med obroki itd.

 

Zelo šibke mladiče lahko hranimo tudi vsake pol ure. Pojedli bodo zelo malo, dokler si ne opomorejo.

 

 

Mladička primemo pod rebra, kazalec držimo med sprednjima okončinama, ki morata biti pri šapicah prosti, kar omogoča refleks gnetenja.

 

Na silo ne vlivamo mleka mladičem v usta, ker mu hrana lahko zaide v sapnik in mu zalijemo pljuča. Nakapamo mu nekaj kapljic v usta in počakamo, da prične sam sesati.

 

Odprtina na dudi naj ne bo niti prevelika, niti premajhna – ko obrnemo stekleničko, naj mleko izteka po eno kapljico na sekundo.

 

 

Za hranjenje pa se uporabljajo tudi brizge in plastični katetri oz. hranilne tube.

 

Dolžina katetra, ki jo vstavimo mladičku skozi usta, je od smrčka do zadnjega rebra. Označimo na cevki, da je ne bi porinili pregloboko.

 

Prednost takega načina hranjenja je:

 

  • točno odmerjanje količino hrane, ki jo bo mladiček zaužil
  • prihranek časa: za čiščenje in razkuževanje pribora (vsakič uporabimo nov pribor), čas sesanja.

Ne glede na to, kako stresno lahko izgleda to početje, bo vaše zadovoljstvo neizmerno, ker ste vi edina oseba, ki imate moč, da rešite ta nebogljena bitja.

 

Dnevne potrebe hrane pri mladih psičkih

Mlečni nadomestki za pasje mladiče vsebujejo na deklaraciji tudi navodila o uporabi in v takem primeru se ravnamo po priloženih navodilih, ki so prilagojena sestavi nadomestka in se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo.

 

Pri uporabi hrane, ki jo pripravimo po receptu iz preglednice 2, ponudimo mladiču prvi dan za 15 % porodne teže hrane. Količino postopoma povečujemo, tako da po enem tednu dobiva 20 % telesne teže na dan. V 4. tednu življenja, ko začnemo dodajati drugo hrano (meso z dodatki) se količina mleka zopet zmanjša. Izračunano količino razdelimo na pet ali več obrokov (npr. mladič, ki ob rojstvu tehta 200 g dobi prvi dan pet obrokov po 6 g).

 

Če se pri katerem od mladičev pojavi blaga driska, nadomestek zanj razredčimo, vse dokler se prebava ne normalizira. Driska je nevarna mladičem, zato ob hudi driski prenehamo s hranjenjem za nekaj ur in jim v tem času dajemo samo blagi ruski čaj, ki mu dodamo glukozo (dobi se v lekarnah). V nobenem primeru ne smemo dodajati navadnega sladkorja, ker bi ta povzročil še hujšo drisko. Če se stanje pri psičkih ne izboljša v enem dnevu, pokličite na pomoč veterinarja, kajti dehidracija je pri tako mladih in majhnih bitjih hitro vzrok smrti.

 

Vendar to še ni vse. Poleg hranjenja moramo opraviti tudi naloge, ki jih sicer opravi psica.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE