Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

PREHRANA

 

Veliko pozornost je v času brejosti potrebno nameniti prehrani. V prvih treh tednih, ko sicer še ne vemo, če je psica breja, moramo biti posebej pozorni do psice, saj je ta čas kritičen za preživetje nežnih zarodkov. Do prekinitve brejosti ali rojstvo deformiranih mladičev lahko vodijo:

 

  • napake v hranjenju (stara, pokvarjena ali celo plesniva hrana)
  • udarci v področje trebuha
  • visoke temperature okolja
  • drugi stresni dejavniki

Psici moramo dajati med brejostjo najkvalitetnejšo, to je zdravstveno neoporečno hrano (sveže meso, skuta, kuhana zelenjava, žitni kosmiči, ribje olje). Presnova je pospešena, ker porabijo precej energije zaradi razvijajočega se ploda.

 

Na začetku razvoja plod ne potrebuje veliko hrane, ker se razvija sorazmerno počasi. Tedaj odvečne količine hranilnih snovi izkorišča materin organizem. Šele v drugi polovici izkorišča plod presežke hranilnih snovi in tiste, ki so nakopičene v materinem organizmu. To je razlog, da živali hujšajo.

 

GIBANJE

 

 

Psica mora biti že pred paritvijo v dobri telesni kondiciji. Med brejostjo se morajo gibati, vendar ne smemo spodbujati prehudih telesnih obremenitev.

 

Najprimernejši so vsakodnevni sprehodi, kar ugodno vpliva na delovanje prebavil in preprečuje zaprtje, ki se sicer precej pogosto pojavi v visoki brejosti.

 

Nagnjenost k varčevanju energije za potrebe ploda se pri materi pokaže tako, da je vse mirnejša in se počasneje ter nerada giblje. Pri delu se veliko hitreje utrudi. Proti koncu brejosti naj bodo sprehodi čim krajši, nikakor pa jih ne smemo opustiti.

 

Psici je v času brejosti potrebno omogočiti dostop do prostora, kjer bo lahko urinirala (prost dostop do vrta ali pogostejši odhodi iz hiše). Vzrok za pogostejše uriniranje v pozni brejosti je potiskanje povečane maternice na sečni mehur.

 

ODPRAVA ZAJEDALCEV

 

Med brejostjo moramo zatirati notranje zajedalce. Posebej težavne so ličinke pasje gliste (Toxacara canis), ki preidejo preko posteljice v zarodke, ki se že skotijo s paraziti. Posteljica oziroma zunanja plodova ovojnica ali placenta predstavlja stik med materjo in zarodki. Preko tega stika, kjer se drobne resice ovojnice vraščajo v sluznico, prehajajo od matere v plod hranilne snovi in plin (kisik). Prehajajo pa lahko tudi zdravila, če se le ta nahajajo v krvi psice. Pri obisku veterinarja ga opozorite, da je psica breja, kar bo upošteval pri izbiri zdravil, vam predpisal režim odpravljanja zajedalcev breje psice in svetoval ukrepe pri psičkih.

 

Novejša spoznanja ne govorijo v prid cepljenju psice proti kužnim boleznim neposredno pred parjenjem ali celo v času brejosti. Ugotovili so, da je lažje zagotoviti imunost mladičev s cepljenjem, če ti ne dobijo preveč protiteles od svoje matere. Veterinar pa naj vam svetuje in odredi preventivo po lastni presoji glede na trenutno epidemiološko stanje v okolju, kjer živite.

 

Ravno tako moramo biti pazljivi pri uporabi insekticidnih sprejev, kožnih posipov in kopeli. Snovi, ki sicer za odraslega psa niso škodljive, lahko neugodno vplivajo na zarodke.

 

PRIPRAVA KOTITVENEGA ZABOJA

 

Psica naj se navadi na kotitveni zaboj vsaj teden dni pred porodnim rokom. Zaboj postavimo na miren, snažen, suh in razmeroma topel prostor (15-25°C), proti vetru in prepihu zaščiten, kjer se bo psička počutila varno. Zaboj naj bo vsaj dvakrat večji kot je navadno ležišče in dovolj visok (odvisno od velikosti pasme), da ga psički prve tri tedne življenja ne bodo mogli preplezati.

 

Dno in notranje stene obložimo z bombažno tkanino (staro rjuho), ki jo lahko peremo. Seno ali slama nista primerna, ker si psički lahko poškodujejo popke, kar povzroči vnetje in tudi smrtni izidi niso redki.

 

NEGA

 

Brejo psico redno negujemo. S tem tudi opazujemo psico in spremembe, ki nakazujejo na bližajoči porod. Zadnje priprave pred porodom pri dolgodlakih psičkah vključujejo tudi striženje dlake na zadnjem delu (okrog vulve), da se psički ne zapletajo vanjo in na trebuhu (okrog seskov). Izjemno pazljivi moramo biti, da ji območja okrog trebuha ne opraskamo. Bradavice ji temeljito očistimo in razkužimo z dezinfekcijskim sredstvom za kožo.

 

OBISK VETERINARJA

 

Visoko brejo psico peljite k veterinarju na preventivni pregled in ta vam bo svetoval kaj storiti pred porodom, med njim in po njem. Ob obisku je primerno veterinarja seznaniti s časovnim terminom pričakovanega poroda in ga prositi, da vam pove številko telefona na katerega bo dosegljiv v predvidenem času oziroma vam svetuje na koga se lahko takrat obrnete.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE