Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

 

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

 

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

 

IBAN: SI56 0298 2025 4873 285 (NLB d.d.)

DAVČNA ŠT: SI 50657160 

MATIČNA ŠT: 2054523000 


PLAČILNE KARTICE 

 

        

 

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE!

Lastniki kužkov se pogosto srečamo s prekomernim izpadanjem dlake in brezdlačnimi mesti. Največkrat so za to krivi zunanji zajedavci (bolhe, garje, klopi…) ali različne alergije (na hrano, hišne pršice, cvetlice…).

 

Če pa smo vse te stvari izključili, moramo pomisliti tudi na nepravilno delovanje hormonov. Pomanjkanje ščitničnih hormonov in pretirano izločanje hormonov nadledvične žleze (majhni parni žlezi nad ledvicami, ki s svojimi hormoni skrbita za odgovor telesa na stres) ali spolnih hormonov so pogosti krivci za težave z dlako.

Pomanjkanje ščitničnih hormonov, tako imenovan hypotiroidizem, se pogosto pojavi pri srednje starih psih zaradi vnetja ščitnice ali njenega zmanjšanega delovanja brez znanega vzroka. V našo ambulanto pridejo lastniki največkrat zaradi sprememb na koži. Opazijo simetrično, nesrbeče izpadanje dlake na trupu, glavi (smrčku) ali repu psa. Dlaka je suha, nesvetleča in se z lahkoto izpuli. Koža je na takih mestih zadebeljena in temno obarvana. Po pogovoru z lastnikom navadno izvemo, da je kuža izgubil zanimanje za igro, nerad hodi na sprehode, več spi ali pa se mu je povečala telesna teža kljub normalnemu apetitu. Vse te spremembe se pojavijo zaradi zmanjšanega metabolizma, saj je ščitnični hormon tiroksin zelo pomemben za nemoten metabolizem mnogi tkiv.

Podobne težave s kožo povzroča cushingova bolezen. To je stanje, ko v telesu kronično nastaja prevelika količina hormonov nadledvične žleze. Pojavlja se pri srednje starih in starejših kužkih, največkrat zaradi tumorja nadledvičnih žlez in hipofize ali dolgotrajnega zdravljenja z glukokortikoidnimi zdravili (pri različnih alergijah, avtoimunih obolenjih…). Koža je na takih mestih stanjšana, hitro se poškoduje, rane pa se počasneje celijo. Poleg znakov na koži lastniki velikokrat opazijo, da njihov kuža veliko več pije in urinira, ima večji apetit in je manj živahen. Pogosto imajo tudi povešen trebuh zaradi nepravilnega nabiranja maščobe in oslabelosti trebušnih mišic.

 

    

Cushingova bolezen (simetrično izpadanje dlake, nabiranje maščobe na trebuhu in vratu)

 

Pri psih in psicah, ki niso sterilizirane ali kastrirani, lahko pride do cist ali tumorjev na jajčnikih ali modih in s tem do pretiranega izločanja spolnih hormonov. Psice imajo navadno povečano nožnico in neredne gonitve. Kot pri cushingovi bolezni in hypotiroidizmu se tudi tukaj pojavi simetrično izpadanje dlake, predvsem na trupu.

Zaradi nepravilnega delovanja hormonov pride do padca odpornosti kože, zato se nanjo hitro naselijo bakterije in glivice. Koža postane rdeča, srbeča, pojavijo se mozoljčki, to pa nas hitro lahko zavede v napačno diagnozo, saj pomislimo na zunanje zajedavce, bakterijsko vnetje ali alergije.

 


Ker so znaki na koži pri vseh boleznih podobni, je pomemben pogovor z lastniki, da pridobimo informacije o splošnem stanju vašega ljubljenčka. Kadar se pojavi sekundarno bakterijsko vnetje kože ali zajedavci, moramo najprej odpraviti te, naslednji korak pa je odvzem krvi, kjer v serumu preverimo koncentracijo hormonov.

Pri pomanjkanju ščitničnih hormonov je zdravljenje zelo enostavno, saj le te umetno dodajamo v obliki tablet. Rezultati so hitro vidni, kuža postane bolj živahen, začne izgubljati telesno težo, dlaka začne rasti in nazaj dobi svoj lesk in mehkobo. Hormone mora kuža navadno jemati vse življenje, na pol leta pa se preveri njihova koncentracija v krvi.
Pri »cushingu« in pretiranem izločanju spolnih hormonov pa je zdravljenje bolj zapleteno in je navadno poleg terapije z zdravili potreben še kirurški poseg glede na vzrok težav (sterilizacija, kastracija, odstranitev tumorjev…).

Tretjina naših pacientov ima težave s kožo. Za lastnika živali to predstavlja pravo nadlogo, saj je zdravljenje navadno dolgotrajno, mnogim veterinarjem pa pravi izziv pri ugotavljanju vzroka in postavitvi diagnoze. Veliko različnih bolezni (zunanji zajedavci, bakterijske okužbe, alergije, hormonska neravnovesja, obolenja jeter…) se kaže s podobnimi težavami na koži. Ker je vse več kužkov steriliziranih oziroma kastriranih, so težave s spolnimi hormoni redke, vse večkrat pa se na naši kliniki srečujemo s problemi ščitnice, zato je pri težavah s kožo potrebno pomisliti tudi na nepravilno ravnovesje hormonov.


Tina Bukovec, dr. vet. med.

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE