Tel: 07 49 05 303
Fax: 07 49 05 302

Nujna veterinarska pomoč

vse dni v letu

VETERINARSKI CENTER KRŠKO

PSI IN

MAČKE

PREBERI VEČ

MALE ŽIVALI

IN EKSOTI

PREBERI VEČ

VELIKE

REJNE ŽIVALI

PREBERI VEČ

 

KONJI

PREBERI VEČ

AKTUALNE NOVICE IZ SVETA ŽIVALISTROKOVNI ČLANKI


 

V zadnjih dveh mesecih na naši kliniki opažamo porast MAČJE KUGE, zato želimo mačje lastnike seznaniti s to boleznijo, njenim zdravljenjem in preventivnimi ukrepi.
Mačjo kugo ali panlevkopenijo povzroča parvovirus, ki je soroden virusu pasje kuge, vendar se ne prenaša na pse.

 

Prav tako ni nevaren za človeka. Z virusom se okužijo mačke vseh starosti, vendar so najbolj prizadeti necepljeni mladiči.

Pri odraslih mačkah bolezen poteka v milejši obliki in z nižjo smrtnostjo. Bolezen je zelo kužna, prenaša se preko telesnih izločkov (blato, urin, slina), s pomočjo bolh, okuženih predmetov, prenaša pa jo tudi človek, ki je prišel v stik z okuženo mačko. Bolezen se pogosto pojavlja na mestih, kjer so večje skupine mačk (zavetišča, prostoživeče mačke, ki so se močno namnožile…). Inkubacijska doba je od 3 do 7 dni, nekateri mačji mladiči poginejo tudi v roku 24 urah. Mlajši kot so okuženi mladiči, večja je smrtnost, tudi do 100 % kljub zdravljenju.


V telesu virus napada celice, ki se hitro delijo, torej črevesni epitelij, celice limfatičnega in živčnega tkiva.


Klinični znaki so tekoča driska, največkrat krvava, bruhanje, močna dehidracija, sprva povišana temperatura, ki hitro pade pod normalno vrednostjo. Lahko se pojavijo tudi razjede v ustni votlini. Mucki so neješči in zelo depresivni. Pri brejih samičkah virus povzroča abortuse ali rojstvo nevitalnih mladičev. Krvna slika nam pokaže znižanje levkocitov (obrambnih celic), včasih tudi anemijo. Bolezen potrdimo s serološko preiskavo blata, ki traja 10 min.


Zdravljenje temelji na podporni terapiji, saj zdravila proti virusu ni. Pomembno je nadomeščanje izgubljene tekočine in elektrolitov. Zdravimo še z antibiotiki, da preprečimo sekundarne infekcije, antiemetiki proti bruhanju, vitamini za izboljšanje odpornosti, sredstvi za zgoščevanje blata, hranjenje po brizgi… terapija mora biti kar agresivna, da izboljšamo možnosti za preživetje in traja običajno 1-2 tedna.


Proti mačji kugi je možno preventivno cepljenje. Mačji mladič ima lahko materina zaščitna protitelesa do 8. tedna starosti, po tem času pa je dovzeten za okužbo. Prvo cepljenje se svetuje pri starosti 8. tednov, nato cepljenje ponovimo čez 1 mesec, obnovimo pa čez 1 leto. Ker gre za kombinirano vakcino, je maček hkrati zaščiten še proti drugim nalezljivim boleznim (kalici in herpes virus, ki povzročata obolenje zgornjih dihal ter razjede v ustni votlini). Res da gre za zelo kužno in hudo bolezen, se ta s pravočasnim zdravljenjem največkrat da pozdraviti. Ravno zaradi ne cepljenja mačk je virus v našem okolju še vedno razširjen in pogosto obsežno izbruhne. Če bi bil delež cepljenih mačk višji, bi mačjo kugo zajezili in rešili številna mačja življenja.

Monika Prvulović, dr.vet.med.

 • NEGA IN STRIŽENJE

  Od Leta 2009 v ZVC Lipej-Šerbec d.o.o. skrbimo tudi za nego psov in muc. Opravljamo striženja po FCI standardih, prilagajamo pa se tudi željam lastnikov. Za vašega kužka bomo poskrbeli, da bo domov odšel zadovoljen, vesel in urejen.

  Več  
 • DARILNI BONI

  Preprosto ne veste kaj bi nekomu podarili ob posebni priložnosti? Podarite jim darilne bone.

   

  Darilne bone lahko nabavite tudi pri nas, v naši poslovalnici, v vrednosti 10 EUR 20€ ali 50€.

  Več  

UTRINKI IZ NAŠE KLINIKE

IMA VAŠ LJUBLJENČEK TEŽAVE, PA NE VESTE KAKO MU POMAGAT?

 

ZVC Lipej - Šerbec d.o.o.
Zasebni veterinarski center
Ulica 11. novembra 43a
8273 Leskovec pri Krškem

OBRATOVALNI ČAS
pon - pet od 7.00 - 19.00 ure
sob. od 7.00 - 11.00 ure

 

DEŽURSTVO:
24 ur na dan, vse dni v letu

telefon: 07 49 05 303

Fax: 07 49 05 302

(C) 2016 - ZVC Lipej - Šerbec d.o.o., Vse pravice pridržane.

PLAČILNE KARTICE